Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивша №1 в тениса е аут за 4 г. заради допинг

Симона Халеп има последен шанс да спаси кариерата си в Спортния арбитражен съд в Лозана

12 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС архив
Симона Халеп връща топката от бекхенд към полето на Дария Снигур при загубата си с 2:6, 6:0, 4:6 срещу 20-годишната по онова време квалификантка от Украйна в I кръг на US Open на 29 август 2022 г. След този мач румънката даде положителна проба за допинг, която е на път да сложи край на кариерата ѝ в тениса.

Бившата №1 в женския тенис и двукратна шампионка в Големия шлем Симона Халеп беше дисквалифицирана за 4 години заради употреба на допинг. Това е окончателното решение на независимия трибунал, който разгледа отправените към 31-годишната румънка обвинения.

Провиненията на Халеп са две: открито забранено вещество (роксадустат) в допинг проба от миналогодишния US Open и нарушения в биологичния ѝ паспорт, установени от международната агенция за тенис интегритет (ITIA). Първото обвинение беше повдигнато през октомври 2022 г., а второто - през май 2023 г., като тя обжалва и двете.

Бившата №1 в женския тенис - Симона Халеп, е със спрени състезателни права от Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA), тъй като е дала положителен допинг тест по време на Откритото първенство на САЩ миналия месец.
Бившата №1 в женския тенис Симона Халеп, която е със спрени състезателни права от октомври 2022 г. заради положителен тест за забранено вещество, е получила второ обвинение за допинг. Това потвърди международната агенция за тенис интегритет (ITIA), следяща за феърплей в спорта.

След като изслушването на румънката беше отложено няколко пъти, то най-сетне се състоя в края на юни. След него Халеп и адвокатите ѝ бяха обнадеждени, като тя дори поднови тренировки и беше в първоначалния списък с участници за тазгодишното Открито първенство на САЩ в Ню Йорк.

След разглеждането на двете обвинения обаче днес трибуналът отсъди, че шампионката от "Ролан Гарос" през 2018 г. и от "Уимбълдън" през 2019 г. е нарушила международните антидопингови правила.

"Трибуналът приема аргумента на Симона Халеп, че неволно е приела непозволена добавка, но в същото време установи, че количеството вещество, прието от нея, няма как да е причина за толкова високата концентрация на роксадустат, открита в положителната проба", пише в мотивите за наложената 4-годишна санкция.

В хода на разследването са били анализирани всички 51 кръвни проби, дадени от Халеп за нейния биологичен паспорт. След обявяването на решението румънката заяви, че е "шокирана" и "разочарована", че отказва да приеме санкцията и ще обжалва в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейцария).

"Давала съм 200 проби от кръв и урина за анализ за наличие на забранени субстанции. Всички те са отрицателни до 29 август 2022 г. Преди северноамериканското турне през 2022-ра, следвайки препоръката на екипа и физиотерапевта ми, на които вярвам, приех моите диетични добавки. В никоя от тях нямаше забранени вещества. Сега обаче знаем - и трибуналът се съгласи с това, че една от тях е била замърсена с роксадустат. След положителната проба се подлагах на нови тестове до началото на 2023-та, като всеки един от тях беше отрицателен", написа Халеп в профила си в "Инстаграм".

"Въпреки всички доказателства ITIA повдигна обвинение относно биологичния ми паспорт едва след като разследващите случая експерти установиха самоличността ми, като двама от тримата внезапно промениха решението си в полза на ITIA. Впоследствие ITIA разчиташе единствено на показанията на въпросните експерти, анализирали кръвните ми параметри, които са непроменени от над 10 години насам. Те напълно игнорираха факта, че в нито една от пробите ми от кръв или урина не са били открити каквито и да е забранени вещества, като единственото изключение е пробата от 29 август 2022 г., в която е открит роксадустат, и то в много малко количество. Предвид факта, че три дни по-рано дадох отрицателна проба, няма друг начин, освен да съм приела веществото напълно неволно", добави румънката.

Роксадустатът всъщност е активното вещество на лекарство срещу анемия. То увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни телца.

В случай че Симона Халеп загуби обжалването пред CAS, санкцията ѝ ще изтече на 6 октомври 2026 г. Тогава тя ще бъде на 36 г.

Бившата лидерка в световната ранглиста (2017-2018 г.) изигра последния си мач на 29 август 2022 г., когато сензационно загуби с 2:6, 6:0, 4:6 от украинската квалификантка Дария Снигур в I кръг на US Open. Именно след този мач румънката даде допинг пробата, която е на път да сложи край на състезателната ѝ кариера.

Watch the highlights between Simona Halep and Daria Snigur in Round 1 of the 2022 US Open.Don't miss a moment of the US Open! Subscribe now: https://bit.ly/2...

Ключови думи:

тенис, Симона Халеп, допинг

Още по темата