Медия без
политическа реклама

Заради Волгин отчетът на БНР за 2023 г. мина с критики в СЕМ

За пореден път хората на Румен Радев и представителят на ГЕРБ в медийния регулатор наложиха волята си

11 Яну. 2024
Петър Волгин

Заради изявите на водещия на предаването "Политически некоректно" по БНР Петър Волгин отчетът на управителния съвет на общественото радио от 1 май до 31 октомври 2023 г. не получи пълна подкрепа при гласуването му в Съвета за електронни медии. Въпреки че в документа бе отчетено, че БНР увеличава аудиторията и приходите си от реклама, членът на медийния регулатор Пролет Велкова, която е бивш журналист от "Дарик радио", заяви, че заради присъствието и начина на работата на Волгин в БНР тя не може да го подкрепи. Велкова бе избрана за член на СЕМ през 2022 г. от парламента по предложение на "Демократична България".

По време на изслушването доскорошният журналист първо похвали ръководството на БНР, че е привлякло повече рекламодатели в отчетния период и че е увеличило слушателите си, в това число и хора в по-млада и активна възраст. "Успешна работа отчитате по т.нар. цифрова трансформация. Виждам, че сте повишили и капацитета на звеното, което работи по проверката на фактите. Като слушател ще кажа, че искрено се любувам и образовам от много голяма част от предаванията ви", изброи тя. При отчитането на периода стана ясно, че програма "Хоризонт" е лидер в радиоефира с над 20% слушаемост, а БНР е с 35% аудиторен дял спрямо останалите радиа. Най-харесваното предаване е "Преди всички" с 3,3% рейтинг, достигало месечно до 180 хил. слушатели. То е следвано от блока "Хоризонт до обед", слушан от 163 хил. души.

След това Пролет Велкова се върна на "Политически некоректно", като изрично подчерта, че няма да назове името на водещия, тъй като не била важна неговата личност, а същината на проблема. "В съботното издание на "Политически некоректно" продължава да се лее пропагандата на Кремъл и дезинформация, което намирам за много голям проблем. Този факт превръща общественото радио в терен на сблъсъци, причина е за нагнетяване на обществено напрежение, и, което е особено важно, дезориентира общественото мнение. С говоренето в това съботно издание се подкопава представата на хората къде е принадлежността на България в геополитечески план, дали стоим на страната на демокрацията. Аз не възразявам срещу това да се критикуват и българските политици, и европейските политически структури, те заслужават това и това е работата на журналистите. В това предаване обаче се стреля в ценностите, в името на които съществува европейската общност. Това са ценностите на демокрацията. Когато тези ценности се подлагат на ирония и сарказъм и биват отричани, каква алтернатива предлагаме? Авторитарни режими?! Не мисля, че общественото радио може да си го позволи. Това говорене не може да се обясни със защитата на свободата на словото. Затова аз не мога да приема този доклад въпреки изключително добрата работа, свършена от ваши колеги", коментира Велкова.

Генералният директор на БНР Милен Митев отговори, че след спряното от Програмния съвет на БНР интервю на Волгин с руския посланик Елеонора Митрофанова журналистите в радиото са започнали да работят по нови правила за планиране и създаване на програмно съдържание. "Важно е да видим какво ще предложат работещите по темата като механизъм за предотвратяване на подобни казуси в бъдеще", каза още Митев.

При последвалото гласуване отчетът на БНР бе приет с 3 на 1 гласа. Той бе подкрепен от шефа на СЕМ Соня Момчилова и от Габриела Наплатанова, които са представители на президента Румен Радев, а също и от Галина Георгиева, избрана от парламента преди 5 г. с гласовете на ГЕРБ и ДПС. На заседанието не присъства петия член на СЕМ - юристът Симона Велева, също част от квотата на НС след номинация на "Продължаваме промяната"  

Ключови думи:

БНР, СЕМ, Петър Волгин