Quantcast

Медия без
политическа реклама

Волгин получи забележка заради провокация с фалшива новина

На водещия е наложена дисциплинарна санкция според трудовото законодателство, съобщават от радиото

13 Апр. 2022
Петър Волгин

Програмният съвет на БНР единодушно е решил, че в изданието на предаването "Политически Некоректно" с Петър Волгин в неделя водещият е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР, съобщиха от общественото радио. В резултат на това на Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство, допълват оттам. Според Кодекса на труда дисциплинарните наказания са три: забележка, предупреждение за уволнение и дисциплинарно уволнение.  

Ръководството на БНР се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини. Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог“, се казва още в съобщението на БНР.

Както "Сега" писа, в неделя  гост на Волгин беше лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. В началото на интервюто водещият заяви, че започва с информация, която тръгва от руски агенции и която вече я има и „из всички български интернет сайтове“, че украйнските бойци от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са превзели два кораба, единият от които е „Царевна“, в който се намират българските моряци. Междувременно от МВнР обявиха това съобщение за фалшива новина. Въпреки това лидерът на „Възраждане“ разви пространна антинатовска хипотеза върху тиражираната информация.

След излъчването на въпросния брой на "Политически Некоректно" членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска съобщи, че подава оставка в знак на несъгласие с начина на работа на Волгин и с действията на шефовете му в БНР.  В позиция, адресирана до шефа на БНР Милен Митев, оперната певица обяви, че Общественият съвет няколко пъти се е опитвал да привлече вниманието на ръководството на радиото върху опитите на водещия да злоупотребява с ефира на обществената медия, като сее дезинформация и пропаганда.

"След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио. В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента ѝ, Владимир Путин", написа Пендачанска до шефа на БНР.