Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сашо Йовков пак отложи решаването на казуса с поста на Кошлуков

Спортният журналист поиска показания от стенографа на проваления конкурс на СЕМ

Сашо Йовков

Спортният журналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, продължава да играе ключова роля за това да не се решава по същество съдебното дело срещу решението на Съвета за електронни медии от юни да не избере нов човек на мястото на Кошлуков. Така Йовков де факто помага на бившия политик и депутат да се задържи още и още начело на обществената медия, въпреки че мандатът му изтече преди повече от три месеца. Както „Сега“ вече писа, след като конкурсът на СЕМ се провали, Кошлуков назначи Йовков, който бе негов съперник в процедурата за шефския пост, на работа като консултант в спортния канал БНТ3.

Делото срещу решението на СЕМ  бе заведено от юриста Ирина Величкова, която също бе претендент за нов генерален директор на БНТ. След като в началото на септември Йовков блокира старта на процеса, представяйки болничен непосредствено преди първото заседание, вчера отново той стана причина за ново отлагане и последващо протакане. Чрез адвоката си телевизионният водещ, който не присъства лично и на второто заседание, поиска Административният съд- София окръг да задължи СЕМ да представи аудиозаписите от изслушванията на кандидатите на 27 и 28 юни и от заключителното си заседание на 29 юни, на което не се стигна до избор на нов генерален директор. Адвокат Иван Церовски поясни, че така очаква да се установи дали на въпросното заседание е взето решение за прекратяване на конкурса, тъй като такова решение не е публикувано на сайта на СЕМ. Освен това Церовски поиска пак със същата цел като свидетел да се призове и жената, която е стенографирала заседанието на 29 юни.

 

Спортният журналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, стана причина да не започне съдебното дело срещу решението на Съвета за електронни медии от юни да не избере нов човек на мястото на Кошлуков.

 

От СЕМ отговориха, че аудиозаписите не могат да удостоверят кой как е гласувал, тъй като това е станало с вдигане на ръце. Юрисконсултът посочи още, че на сайта на СЕМ отдавна са качени протоколите от изброените заседания, в които е описано какъв е вотът.  Припомни и че те са били излъчвани и по БНТ2. Представителят на СЕМ коментира още, че стенографката е техническо лице, което не би могло да установи наличие или отсъствие на административен акт.

Въпреки това съдията от АССО прие исканията на Церовски и нареди СЕМ да предаде на ответната страна аудиозаписи от трите дни на конкурса. Прието бе и искането като свидетел да се разпита стенографката от последното заседание. Следващото заседание на делото бе насрочено за началото на ноември. През това време Кошлуков ще продължи да управлява БНТ, въпреки че в споменатия конкурс през юни на думи четирима от общо петимата членове на СЕМ го определиха като неподходящ за директор на издържаната от данъкоплатците телевизия.  

 

За първи път при подобни конкурси Съветът за електронни медии не избра нов генерален директор на БНТ и след третото гласуване в процедурата, в резултат на което действащият шеф Емил Кошлуков остава на поста си до провеждането на нов конкурс.

 

Както „Сега“ писа, в конкурса за за шефския стол в БНТ участваха общо осем души - действащият директор, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Освен Йовков, останалите претенденти не се присъединиха към делото на Величкова. През юни петимата членове на СЕМ не успяха да съберат поне три гласа за нито един от кандидатите, в резултат на което оставиха Кошлуков да управлява националната медия. По време на дискусиите тогава направи впечатление, че представителите на президента Румен Радев в регулатора – председателят Соня Момчилова и бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, правят всичко възможно нито един противник на Кошлуков да не събере нужния брой гласове. След като конкурсът на СЕМ се провали, първоначално Момчилова заяви, че още на следващото заседание на съвета през юли ще обяви старт на нова процедура за директор на БНТ. По-късно тя използва делото на Ирина Величкова като повод да отложи обявяването й за след съдебното решение. По всичко изглежда, че това най-вероятно няма да се случи през тази година.

 

Конфликтът между все още управляващите в държавата в лицето на най-голямата парламентарна формация - „Продължаваме промяна“, и президента Румен Радев остави ключов отпечатък на неочаквано място.

 

Още по темата