Медия без
политическа реклама

Сашо Йовков блокира старта на делото за мандата на Кошлуков

През юли генералният директор назначи спортния журналист на работа в БНТ3

01 Септ. 2022
Сашо Йовков
Илияна Кирилова
Сашо Йовков

Спортният журналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, стана причина да не започне съдебното дело срещу решението на Съвета за електронни медии от юни да не избере нов човек на мястото на Кошлуков. Чрез въпросното решение мандатът на действащия началник на обществената телевизия бе удължен за неопределено време, а със сегашните си действия Йовков продължава това протакане.

Днес трябваше да започне съдебният процес, който друг участник в процедурата на СЕМ от юни – Ирина Величкова, образува срещу решението на регулатора. По искане на Йовков обаче съдията от Административен съд – София област не даде ход на делото. Причината е, че вчера той представил медицински лист, че е болен, което го възпрепятства да присъства лично на заседанието. В същото време Йовков изрично поискал да участва в него. Това даде основание на АССО да отложи старта на съдебния спор за 15 септември.

Както „Сега“ писа, Йовков бе съперник на Кошлуков за шефския стол в БНТ в процедура, в която участваха още действащият директор, Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Изброените също не се явиха за днешното заседание на АССО, но не възразиха срещу това делото да започне. През юни петимата членове на СЕМ не успяха да съберат поне три гласа за нито един от кандидатите, в резултат на което оставиха Кошлуков да управлява националната медия. По време на дискусиите преди два месеца направи впечатление, че представителите на президента Румен Радев в СЕМ – председателят Соня Момчилова и бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, правят всичко възможно нов директор да не бъде избран и Кошлуков да се задържи на поста

След като конкурсът на СЕМ се провали, първоначално Момчилова заяви, че ще обяви старт на нова процедура за БНТ още на следващото заседание на медийния орган. По-късно тя използва делото на Ирина Величкова като повод да отложи обявяването й за след съдебното решение. Пак през юли стана ясно, че Кошлуков е назначил Сашо Йовков на отговорна длъжност в спортния канал БНТ3.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата