facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

"Нова тв" атакува bTV с дописка от "Блиц"

Обновена
7 322

По сигнал на Нова телевизия, базиран на дописка на "Блиц", Комисията за защита на конкуренцията образува производство срещу bTV.  Сигналът на "Нова Броудкастинг Груп“ ЕОД съдържа твърдения за извършени нарушения от страна на „БТВ Медиа Груп“ ЕАД (Би Ти Ви) на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), включително и нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция по чл. 29 от ЗЗК. "Нова" от своя страна се позовава на материал от 18.05.2020, публикуван в "Блиц", в който се разказва за договор, сключен между Би Ти Ви и Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ (ДП БСТ). От там се прави извод, че става дума за нелоялна конкуренция, която засяга продажба на програмно време от страна на Би Ти Ви, което пък противоречи на добросъвестната търговска практика. Същността на спора е свързан с реклама. Нова твърди в случая, че Би Ти Ви е излъчвало скрити търговски съобщения, предоставяйки срещу възнаграждение програмното си време, като по този начин е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час. 

КЗК явно намира сигнала за допустим, затова образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение по глава VІІ от ЗЗК. КЗК не е взела държавна такса за образуване на преписката, тя е образувана служебно.

Би Ти Ви излъчваше повечето тиражи на спортния тотализатор, включително и на най-популярната му игра "6 от 49", от есента на 2016 г. до края на април т.г.  През този период в БНТ останаха само "6 от 42" и "Тото 2 - Зодиак". Според Министерството на спорта мотивът за прехвърлянето тогава беше, че Би Ти Ви има много по-висок рейтинг от БНТ и "това ще допринесе за връщането на популярността на тотото сред непрекъснато появяващите се нови частни лотарийни и игри тип "тото". Прехвърлянето от държавната в частната медия бе вторият случай, в който комерсиална телевизия получи право да излъчва тиражите. По времето, когато Ирена Кръстева бе изп.директор на БСТ, за кратко тегленията се излъчваха от "Диема". 

През май т.г. обаче излъчването на тиражите се върнаха в БНТ, след като контрактът с Би Ти Ви не бе продължен. Направи впечатление, че това се случва точно в разгара на скандала с хазартния бос Васил Божков, който даде няколко изобличаващи интервюта в ефира на частната телевизия. Това доведе до избухване на премиера Бойко Борисов, който започна да нарича Би Ти Ви "Божков ТВ", обвинявайки я индиректно, че обслужва укриващия се в Дубай бивш хазартен бос. От тотализатора обаче заявиха, че не са подновили договора си с Би Ти Ви "след задълбочен финансов анализ".

След като премиерът започна публично да негодува от Би Ти Ви, собственикът на Нова телевизия и шеф на работодателската организация КРИБ Кирил Домусчиев също нарече конкурентната медия "Божков ТВ". Коментирайки публикуваната от Васил Божков паметна записка, според която хазартният бос  бил рекетиран да плаща 20 млн. лв годишно за реклама на Нова телевизия,  Домусчиев обяви, че ще сезира КЗК за договора между Би Ти Ви и Спортния тотализатор. След което даде да се разбере, че очаква комисията да разгледа случая по същество. Домусчиев се мотивира, че "от предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова броудкастинг груп".

"Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна ("БТВ медия груп") е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", заяви Домусчиев.

 

Ключови думи:

бТВ, bTV, Нова ТВ, КЗК
10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КЗК глобява ЧЕЗ с 5 млн. лева след жалба на "Фаст Пей"

16.06.2020

1035 6
И съдът обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София"

05.06.2020

1996 3
Седмица отне на КЗК да влезе в щаба на петролната асоциация

27.05.2020

Обновена

627 2

Коментари

Stern

Май ударът срещу Божков рефлектира в Домусчиев и ето я съответната реакция на галеник на властта.

По Нова гледам единствено сериалите след 22.30 и ми прави впечатление, че откак го няма нахиления Захари на всеки 10-ина мин., рекламните им блокове са изключително свити, дори и за една бърза цигара на терасата не стига времето.

Докато по време на филм в същия часови пояс по бтв, рекламата си върви регулярно по 6-7 мин. реклама и още 2-3 автореклама.

Forza NATO

"Нова" от своя страна се позовава на материал от 18.05.2020, публикуван в "Блиц", в който се разказва за договор, сключен между Би Ти Ви и Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ (ДП БСТ).

 

Да няма неква фрустрация или професионална завист, че е цитиран само и точно Бляк, а не и другите пейпал нюзове, които не по-малко обилно писаха за същия договор? 😉

Тренд Петков

Нова твърди в случая, че bTV е излъчвало скрити търговски съобщения, предоставяйки срещу възнаграждение програмното си време, като по този начин е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час. И сега забележете...Били скрити, ама по преценка на ДомузТВ. КЗКто тутакси взима присърце обтекаемото обвинение на другия частен съперник. 

КЗК явно намира сигнала за допустим, затова образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение по глава VІІ от ЗЗК. И забележете...КЗК даже не е взела държавна такса за образуване на преписката, както е практиката за спор между две търговски дружества, тя е образувана служебно. Що ли?  Същата тази КЗК отказа на чеха да продаде Нова със смешни доводи, но абсолютно  същите тези доводи не и попречиха да я даде на Домусчиеви? И сега бдят като квачка над интересите на Домуса? Що ли? ДАЛИ ЩОТО схемата е вижте там да си купите реклама на петорни цени....и няма да ви закачаме....културен начин на внасяне на такса спокойствие. Иначе ще те заръфат ...

Калпазанче

Ясно е че Домуса рекетира, чрез държавата!  Затова пълна забрана за държавна реклама освен в БНТ. Не че Куши е цвете, ама поне ще има по малка директна субсидия. Всичко що е държавно или общинско над 50% да се рекламира там, заедно с изборите и разни други държавни или общински кампании . Стига комисионни и рекет!

RockMusicbox

Я, големите се сбиха. Не, не, не визирам БлиС.

3biri

Боце казАл, след ковто последвал задълбочен финансов анализ, който констатирал, каквото Боце казАл! Ама разкарайте ги тези финансови анализатори бе! Имаме си пожарникари за тази цел.

Epikur

 

 КушиТВ, БожковТВ, ДомузТВ...!?   Така ли се наричат най-гледаните ни телевизии?  Лично аз не мога да се похваля като страстен телезрител, сутрин гледам малко, както и някои по-специални предавания, например "Втори план" на Карбовски, "120 минути" и още няколко.Лично според мен е добра утринната програма на "България Он Еър", но въпрос на вкус(както казало кучето).  Имах надежди, че гърка, който смени Слави ще е интересен, но се оказа с ниска стойност. А и новата 7/8 на Трифонов, също има някои качествени попадения. Например "Студио Хъ" често е посещавано от стойностни гости...

Непримирим

КушиТВ, БожковТВ, ДомузТВ...!?

Кошлуков е прост еничар. БНТ открай време е ДоганТВ. 

sega_veteran

Кокалите да не са на привършване ?

Въх.

Петър Тахов
снимка на Петър Тахов

Конкуренцията има вече ное=во измерение.

Влез или се регистрирай за да коментираш