Quantcast
НАП и ДАНС не трябва да се използват за натиск върху независими медии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

НАП и ДАНС не трябва да се използват за натиск върху независими медии

Декларация на Съюза на издателите в България по повод на скандала с телевизия “Евроком”
1 641

Във връзка с проверките, на които Държавната агенция Национална сигурност и Националната агенция по приходите подлагат телевизия „Евроком“, Съюзът на издателите в България изразява категоричното си несъгласие с тази форма на натиск върху независими медии.
Искането на информация за рекламодателите на три предавания - "Евро ДикоФ" с водещ Сашо Диков, "Честно казано" с водещ Люба Кулезич и "Седмичник с Береану" с водещ Владимир Береану, както и на други външни продукции, е не само демонстрация на „интерес“ към определени журналисти от страна на ДАНС, но и натиск спрямо рекламодателите на телевизията. Рекламодателите са тези, благодарение на които една медия, която не е на правителствена хранилка, може да съществува. Насочването на държавни институции срещу фирми, само защото са решили да рекламират в определена медия, е сериозна заплаха за съществуването на всяка свободна медия.
Съюзът на издателите в България призовава въпросните институции да не харчат парите на българските данъкоплатци, превръщайки се в маши за изпълнение на политически поръчки срещу медии. Използването на държавната машина срещу независими медии е основната причина за незавидното състояние на свободата на словото в България.

Ключови думи:

натиск, ДАНС, НАП

Още

Фалшиви мейли от името на НАП точат банкови сметки

07.01.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

1716 2
Бюрокрация блокира и новите COVID-помощи за затворени бизнеси

05.01.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

848
НАП установи, че българите все по-охотно плащат данъци