Медия без
политическа реклама

ДАНС е изгонила руския журналист като заплаха за националната сигурност

Кореспондентът на в."Российская газета" се е укривал в посолството, но днес е напуснал България

01 Ноем. 2023Обновена
Александър Гацак
Александър Гацак

ДАНС е изгонила кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак като заплаха за националната сигурност на България. Това става ясно от официално съобщение на Агенцията. 

"Във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България, със заповед рег. № З-2552/20.09.2023 г. на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в. „Российская газета", са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване", „експулсиране" и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз", пише в него.

На 29 септември 2023 г. Гацак е бил призован за връчването на заповедта по надлежния ред в „Дирекция „Миграция" на МВР, а по-късно - в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност". Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива в руското посолство. В тази връзка ДАНС е потърсила съдействие от Министерството на външните работи.

Гацак напуснал територията на България на 01.11.2023 г.

Часове по-рано пресслужбата на “Российская газета”, цитирана от ТАСС, обяви, че българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента й Александър Гацак, без да дава обяснения, и го заплашва с екстрадиция.

Агресията на Русия срещу Украйна изостри международните отношения в Европа и света. България не участва пряко във военния конфликт, но не всичко е спокойно на тихия фронт на войната.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета".  

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Това съобщиха за ТАСС от руското посолство в България."Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната“, посочва ТАСС. 

Премиерът Николай Денков съобщи по повод експулсираните руски свещеници, че доклад на ДАНС показвал, че са извършвали неправомерни действия."А. А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна ", пише още в изявлението на "Российская газета".

Регистър на сочените за руски шпиони в Европа през последните 5 г. беше публикуван в социалните мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинения за шпионаж в полза на Руската федерация от 2018 г.ТАСС отбелязва, че друг кореспондент на вестника - Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия. "В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница", пише ТАСС.

"Руската федерация ще предприеме ответни действия", бе краткият коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

РЕАКЦИЯ

БНР съобщи, че кореспондентът на общественото радио в Москва Ангел Григоров, който е единственият представител на българска обществена медия в Москва, е извикан на разговор в руското Министерство на външните работи. "Разговорът беше с ръководителя на пресцентъра на руското министерство на външните работи Максим Бурляй. В началото той изрази недоумението си от действията на българските власти спрямо кореспондента на "Российская газета" Александър Гацак, който днес е напуснал България след заповед на председателя на ДАНС. Бурляй подчерта, че по принцип руската страна не иска да отговаря реципрочно, но понякога е принудена да го прави", заявява Григоров пред БНР. Бурляй е казал, че не знае какви ще бъдат въпросните ответни мерки. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?