Медия без
политическа реклама

България експулсира предстоятеля на руската църква в София

Изгонени са общо трима души, реализирали елементи от хибридната стратегия на Русия, обяви ДАНС

21 Септ. 2023Обновена
Фактор.бг
Архимандрит Васиан

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Това съобщиха за ТАСС от руското посолство в България. Освен архимандрит Васиан, страната трябва да напуснат и двама служители на църквата "Свети Николай Мирликийски", уточнява руското посолството. 

''[Българските власти] сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност", посочиха руски дипломати.

По-късно ДАНС излезе със съобщение, че със заповед на председателя на агенцията са наложени принудителни административни мерки на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Те са експулсирани, отнето им е правото да пребивават в България и имат забрана да влизат в страната в следващите 5 години. ДАНС посочва само инициалите им - Н. З., гражданин на Руската Федерация и Е. П. и В. Б. от Беларус.

Тримата са експулсирани заради дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на България. "Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", се казва още в съобщението.

От прокуратурата посочиха пред "Сега", че по случая не се разследва шпионаж.

Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени в петък – 15 септември, за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и те трябва да напуснат страната.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова днес свещеници от Руската православна църква "са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес", цитира ТАСС.

"След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия", каза тя. "Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност", допълни посланикът.

Според нея "много енориаши ходят в Руската църква в София" и подобно събитие е "падане в бездната". "Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква", отбеляза Митрофанова.

ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР

Руската православна църква се използва за геополитически цели от Москва, посочи пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева, която е бивш външен министър. По думите й, реакцията на руската държава в такива случаи е винаги една и съща, и това не бива да възпира българските специални служби да защитават националния ни интерес.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък коментира, че "случаят е показателен за това, че България оценява рисковете и вече действа, когато се вижда, че чужди интереси влияят на България".

Ключови думи:

архим. Васиан, Скопие

Още по темата