Медия без
политическа реклама

Северна Македония не иска българско сдружение да се казва "Цар Борис III"

Скопие забрани на наш клуб да носи името на Ванче Михайлов

17 Март 2023Обновена
Протест в Охрид срещу откриването на сдружение ''Цар Борис III'' на 07 октомври 2022 г.
БГНЕС
Протест в Охрид срещу откриването на сдружение ''Цар Борис III'' на 07 октомври 2022 г.

Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение ''Цар Борис III'' от Охрид е отхвърлено, стана ясно от изявление на говорителя на външното ни министерство.

Според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации, припомня БГНЕС. В законоустановения срок единствено сдружения Културен клуб „Иван Михайлов-Битоля и „цар Борис III“ са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена. Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Вчера македонският министър на правосъдието Кренар Лога отхвърли искането на българския клуб в Битоля да носи името на Иван (Ванче, Ванчо) Михайлов. Лога взе решение по препоръка на Комисията за използване на имена, която също днес взе решение, според което използването на името на Иван Михайлов е обида и провокация към националните чувства на македонския народ.

От решението става ясно, че Ванче Михайлов /лидер на ВМРО от 1924 до 1934 г./ е човек, близък до фашистката идеология, който с действието си отрича уникалността на македонския народ. „Тържеството и празнуването на неговия характер и работа предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество “, се посочва в обяснението. До смъртта си през 1990 г. Ванче Михайлов винаги е утвърждавал българския характер на ВМРО.

Законът за сдруженията и фондациите в РСМ бе изменен през ноември 2022 г. така, че гражданските сдружения не могат да използват имената на хора, които на каквато и да е основа са свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, омраза, геноцид, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх. 

След отрицателното решение на министъра на правосъдието Централният регистър, в който се вписват гражданските сдружения, трябва да заличи оспорваните асоциации. 

 
 
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата