Медия без
политическа реклама

БНР спря интервюто с посланичката на Русия

Програмният съвет, който спря излъчването, твърди, че материалът на Волгин не е безпристрастен и благосклонен към Митрофанова

16 Дек. 2023Обновена
Петър Волгин
Петър Волгин

Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на записаното предварително интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова. Това обяви в ефира на националното радио водещият на предаването "Политически некоректно" Петър Волгин.

"Бяхме анонсирали за днес интервю с г-жа Митрофанова, което бе записано предварително, както се прави в такива случаи. Обаче г-н Делян Пеевски, депутат от ДПС, излезе с официална позиция, че не бива да се излъчва в национална медия такова интервю и Програмният съвет реши, че не трябва. И понеже сме законопослушни граждани - да, няма да излъчим това интервю", заяви Волгин в началото на предаването си.

По-рано той съобщи за отпадането на интервюто с Митрофанова и на профила си във "Фейсбук", като заяви: "Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?".

Вчера анонсът на Волгин за интервю с посланичката на Русия предизвика възмущението на украинското посолство, което излезе с официална позиция по въпроса. След това и Делян Пеевски написа своята.

Стана ясно и че украинската посланичка Олеся Илашчук също е била поканена за предаването в БНР, но е отказала.

Посолството на Украйна в България разпространи позиция, с която изрази възмущение от решението на водещия на предаването "Политически некоректно" по БНР - Петър Волгин, да даде трибуна на посланика на Русия Елеонора Митрофанова.

Програмният съвет на БНР смята, че интервюто на Волгин не е безпристрастно. Чак днес вечерта съветът, който спря интервюто с Митрофанова, разясни защо го е направил. 

"Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти. Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир.

Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни. БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти. ", се казва в позицията на Програмния съвет. 

 

Позицията на директора на БНР

Генералният директор на БНР Милен Митев обяви в предаването на Волгин, че решението за спиране на излъчването на интервюто с Митрофанова е взето с 15 гласа "за" и 1 "въздържал се", заради несъответствие с журналистическите стандарти

"Програмният съвет е най-високият консултативен орган на БНР по програмните въпроси. Той обсъжда всички нови предавания, спирания на предавания, промени в програмните схеми. В него участват всички ръководители на програми. Всяко решение може да бъде критикувано, да му бъдат намерени пробойни [...]. Факт е, че става дума за сблъсък на мнения", каза Милен Митев.

Той добави, че, независимо какво решение се взема по въпроса, то ще бъде обект на критика занапред. Митев изрази "наивен оптимизъм" решението на Програмния съвет да не е взето под натиск и отбеляза, че "може би не всеки намира подобно решение за цензура".

Той защити и забраната Волгин да даде интервюто на друга медия: "Нормално е всеки материал, създаден с ресурс на Националното радио, да бъде собственост на БНР и то да преценява какво може да се прави с него"., 

 

Подкрепа от председателя на СЕМ

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова бе включена в предаването по телефона и на практика заяви подкрепа за Петър Волгин.

"СЕМ вече е имал възможност да заяви, че използването на подобен назидателен и необоснавано остър тон от хора в политиката, както и желанието им да определят въпросите на медиите, са печални препратки към миналото. Всеки опит за препятстване на медиите в изпълнение на тяхната мисия е недопустим. В СЕМ единодушно се обединихме да излезем с подобен призив, когато премиерът Николай Денков изяви претенции към работата на медийния регулатор", каза Момчилова.

Тя добави, че реакцията на Пеевски не е странна, защото "някак свойствено стана той да излиза с подобни ултимативни призиви, дефиниции за решения на различни проблеми".

"Изненада е забвението, в което изпадна стилът, с който г-н Пеевски управляваше медийната си група - това е неблагоприятно за медийната среда", допълни Момчилова.

Тя изтъкна, че имало писмо "подписано от интелектуалци до Комисията за култура и медии [в парламента], които призовават да бъдете за пореден път отстранен от ефир и упрекват СЕМ в безпомощна неутралност". Като добави, че смята неутралността за задължително условие и считала това за признание към работата на Волгин.

Момчилова заяви също така, че "приветства мъдрото и соломоновско решение от генералния директор [на БНР - Милен Митев]" и се обърна към Волгин: "Може би в случая е добре да имате подкрепата, ако колегите ви преценят. В случая те са преценили че вашето интервю не съответства на стандартите. Но няма как да изразя категорична позиция преди да зная детайлите и предпоставките за това решение".

Председателят на СЕМ поиска да чуе интервюто, но получи отговор от Волгин, че му е забранено да го дава на никого, в противен случай ще наруши заповедта на Програмния съвет, който той самият нарича "онова нещо".

"В случая, както каза вашият генерален директор, се касае за опазване на стандарти. Допускам, че това е така, надявам се, че е така. Допускам и че вероятно е зачестила тази страховита зловеща диагноза на автоцензура, която Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) постави преди време в едно свое изследване", отговори в тон с водещия Момчилова. 

 

Руското посолство: Решението е взето не без натиск отвън

Отношение взе и посолството на Русия, което на своята страница във "Фейсбук" написа:

"На фона на разговорите за демокрация, свобода на словото и свобода на изразяване на собственото мнение решението на БНР - очевидно, взето не без натиск отвън - предизвиква само недоумение и разочарование. Убедени сме, че колкото по-силна е цензурата, толкова по-голямо е търсенето на алтернативно мнение и истина за случващото се в Русия и света."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Петър Волгин, БНР