Медия без
политическа реклама

Шефката на ЦИК: Отчитането на бюлетините на 2 април ще става по-бавно

Картина от броенето във всяка секция ще се излъчна на платформата на "Информационно обслужване", припомни Камелия Нейкова

19 Март 2023
Снимка: Архив

Връщането на хартиените бюлетини на изборите на 2 април ще доведе дотам, че отчитането на вота ще става по-бавно в сравнение с предишните избори. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по Би Ти Ви. "Хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване ще бъдат броени на ръка от членовете на комисията отделно едни от други и ще бъдат вписвани отделно в протокола. Както и досега, хартиените ще бюлетини ще бъдат пускани в прозрачна кутия, а разписките от машината - в непрозрачна кутия. Информацията от флашките на машините ще бъде извличана също и ще бъде публикувана на сайта на ЦИК заедно със сканираните протоколи", припомни тя. 

Картината от камерите на смартфоните, с които ще се снима броенето на бюлетините, ще се излъчва на платформа, разработена от "Информационно обслужване", каза още Нейкова. Достъпът до нея ще е публичен и всеки желаещ ще може да следи преброяването във всяка секционна комисия. Устройството трябва да бъде разположено така, че да дава видимост на всички действия на СИК, коментира още тя. "Например трябва да се вижда, че не са отворени предварително избирателните кутии, че бюлетините се изваждат една по една. Процесът няма да е по-сложен, но ще е по-бавен", повтори тя.

Според ЦИК няма проблем с това, че параваните в различните секции ще бъдат различни, тъй като те ще се осигуряват от осмотрение на общинските администрации. По думите на Нейкова дори да са различни, важното е да гарантират тайната на вота. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, Камелия Нейкова

Още по темата