Медия без
политическа реклама

Политиците вкупом обещаха да не вдигат данъците

От ГЕРБ се заканват да водят война с търговските вериги заради високите надценки

28 Март 2023
БНТ

Следващият парламент няма да повишава налозите на гражданите. Това обещаха - тържествено и с рядко единодушие - представителите на основните политически сили, събрали се на предизборен дебат в БНТ тази вечер.

Никакво вдигане на данъците, никакви данъци свръхпечалба, отсече Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според Румен Йончев от БВ увеличаването на данъците ще удари по растежа на икономиката, затова партията е категорично против. Цончо Ганев от "Възраждане" изтъкна, че трябва да се мисли за ограничаване на разходите, в никакъв случай за покачване на налозите. Даже Румен Гечев от лявата БСП подчерта, че не трябва да се правят кардинални промени в данъчната система през следващите година-две. Към хора на единодушието се присъедини и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Впечатлението от постигнатия консенсус се развали от заядливите нападки, които си разменяха участниците в дебата.

Едно и също мнение те споделяха и по отношение на необходимостта да се подкрепя родното производство. Мирчев посочи, че така ще се намалят цените в страната. Най-радикален беше Добрев, който обвини търговските вериги, че "обират българския потребител". И настоя: "Война с търговските вериги трябва да се води."

Въпросът за инфлацията донесе нова вълна от обвинения и нападки. Добрев обяви, че при кабинета "Петков" цените драматично са скочили. Мирчев му отвърна, че до 2009 г. България е била равна по доходи с Румъния, а след правителствата на ГЕРБ комшиите ни получават с 50 процента повече. Ганев, който се беше ядосал на ПП-ДБ, нападна с обиди коалицията, които не спря да повтаря през целия дебат.

Ключови думи:

предизборна кампания