Медия без
политическа реклама

Нелепи политици излязоха с неубедителни мерки срещу кризата

Големият предизборен дебат се оказа едно безсмислено надвикване

25 Март 2023Обновена
В дебата участваха Даниел Лорер (ПП-ДБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Петър Чобанов (ДПС), Цончо Ганев ("Възраждане) и Георги Свиленски (БСП).
bTV
В дебата участваха Даниел Лорер (ПП-ДБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Петър Чобанов (ДПС), Цончо Ганев ("Възраждане) и Георги Свиленски (БСП).

Съвсем неубедително прозвучаха мерките, които предлагат водещите политически сили за излизане от кризата. Това се видя от големия предизборен дебат, който се проведе тази вечер по bTV. В студиото се събраха Даниел Лорер (ПП-ДБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Петър Чобанов (ДПС), Цончо Ганев ("Възраждане") и Георги Свиленски (БСП).

Дебатът протече много хаотично, участниците се надвикваха и надговаряха едни други и на практика никой не изложи ясно и разбираемо виждане за това какво да се предприеме по основните проблеми на българите.

 

НИЩО НЕ СЕ РАЗБРА ЗА БОРБАТА С ИНФЛАЦИЯТА

Свиленски представи идеята, която столетницата пропагандира от известно време - таван на цените на основните хранителни стоки. Лорер нарече мярката "комична" и изтъкна, че това ще доведе само до недостиг и празни рафтове по магазините. Той заговори за изпреварващо увеличение на доходите - идея, която споделяха и останалите участници в дискусията.

Според Атанасова първата стъпка срещу инфлацията е "борба с веригите, със спекулата" и прогласи, че за това е необходима "силна държава". Ганев настоя, че проблемът е във вносните стоки, заради което трябва да се позволи на българските производители да стигнат до местните потребители, както и в санкциите срещу Русия, които според него трябва да се премахнат незабавно. Интересното беше, че той беше негативно настроен срещу изкуственото задържане на цените.

Междувременно, политиците се изпокараха кой носи вината за проблемите на страната. ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" един през друг атакуваха редовното правителство на Кирил Петков, че е раздавало пари "на калпак". Лорер пробва да защити кабинета, като напомни, че той управлява около половин година. За няколко момента Свиленски беше на негова страна, защото и БСП участва в същото правителство, но пренебрежението на Лорер към идеята за тавана на цените им попречи да се защитят заедно срещу нападките.

Всъщност, социалистът беше единственият, който заговори за промени в данъците - да се премахне данък общ доход за младите до 26 години. Той обаче така и не обясни по какъв начин ще се финансира тази мярка, а само увери мъгляво, че "всичко е изчислено и обезпечено" - неясно от кого.

 

БЕЗСЪДЪРЖАТЕЛНО И ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

Също толкова безсмислени изглеждаха политиците, когато се прехвърлиха на друга съществена тема - енергетиката. Вместо да адресират конкретно проблема с енергийната криза, те се нахвърлиха едни срещу други по банални казуси - "Балкански поток", АЕЦ "Белене", както и кой е най-виновен за взривното увеличение на цените на енергоносителите.

Лорер успокои зрителите, че най-тежкото е минало, след като кабинетът "Петков" е осигурил газови доставки след разрива с "Газпром"; Атанасова го обвини, че при редовното правителство цените на тока скочили 10 пъти, и се похвали с всички започнати (и като цяло незавършени) енергийни проекти при управленията на ГЕРБ; Ганев на свой ред я нападна, че правителствата на Бойко Борисов са платили с пари на данъкоплатците газопровода "Балкански поток", вместо да оставят Русия да построи "Южен поток" и да си го плати сама; Свиленски пък оплака гибелта на проекта "Белене" и настоя, че централата трябва да бъде завършена; Чобанов пък не пропусна да спомене за мечтите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за "водородна икономика".

 

ТОТАЛНО РАЗДЕЛЕНИЕ ЗА УКРАЙНА

Никаква промяна не се наблюдава в позициите на основните политически сили за политиката на страната спрямо войната в Украйна. БСП и "Възраждане" на практика остават в един лагер, който работи срещу всякаква военна помощ за Киев и прекратяване на наказателните мерки спрямо Русия. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се намират на обратната страна, която подкрепя нападнатата държава.

Лорер и Свиленски се скараха, когато представителят на ПП-ДБ обяви, че като се противопоставят на военната помощ, социалистите трябва да кажат на работниците във военната ни промишленост, че трябва да спрем производството на снаряди. Последва безобразно надвикване за т.нар. триъгълни сделки - старо съветско оръжие за Украйна срещу нови западни военни образци, от което не се разбра нищо.

Единственият любопитен момент дойде, когато водещите на дебата цитираха пост в социалните мрежи на служебния военен министър Димитър Стоянов. Оказа се, че Стоянов следи събитието и е обявил БСП и "Възраждане" за "коалиция на лъжците" заради твърденията им, че страната ни може да се включи във войната. Така всъщност говореше Цончо Ганев, а и това е една от основните опорни точки на партията му. Изявата на военния министър вбеси Свиленски, чиято партия отдавна воюва със служебния кабинет и с президента Румен Радев, който го назначи. Той обвини водещите, че помагат на служебното правителство да се намесва в предизборната кампания.

 

УКЛОНЧИВО ЗА БЪДЕЩИТЕ КОАЛИЦИИ

Както се очакваше, никой нямаше желание да говори конкретно за политическите комбинации след вота. Лорер заяви, че ГЕРБ е докарала страната до колапс, и докато не поеме отговорност за това, не може да ѝ се има доверие. По думите му, в партията на Борисов има две крила – хора, които ги е страх от закона "Магнитски", и хора, които се страхуват от главния прокурор Иван Гешев.

Десислава Атанасова пренебрежително обяви, че ПП и ДБ не са успели да съберат дори подкрепата на собствените си депутати за предложения от тях проектокабинет, и неясно обяви, че ГЕРБ-СДС е готова на "лидерски разговор". Такъв в предния парламент формацията води с БСП, ДПС и БВ, при това с нелоши изгледи за бъдещ съюз.

Петър Чобанов заяви, че ДПС ще поиска правителство, което "да не се основава на диктат на малцинството", а на "устойчива конфигурация". Това беше скрита нападка срещу ПП и ДБ, които са споменавали, че са готови да управляват с кабинет на малцинството. Той обаче запази мълчание кои биха били потенциалните партньори на движението.

Цончо Ганев се зарече, че "Възраждане" няма да участва в никаква коалиция. По думите му, социалистите са готови да подкрепят определени политики, но постави като условие да се изтегли кандидатурата на страната за еврозоната, да се прекрати помощта за Украйна и да се отменят санкциите срещу Русия - очевидно неприемливи за всички останали.

Георги Свиленски доволно констатира, че БСП е търсена от всички политически сили. Но уточни, че въпросът за коалицията ще се реши с допитване от редовите членове на партията - теза, която соцлидерът Корнелия Нинова развива отдавна.

 

ИСКРЕНО И ЛИЧНО

В последния кръг от дебата участниците си задаваха въпроси един на друг. Атанасова пита Ганев дали спестяванията му са в евро; Свиленски към Атанасова за джендър идеологията. Не се чу нищо оригинално, нито полезно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

предизборна кампания

Още по темата