Медия без
политическа реклама

Зимата връхлетя и Украйна, Русия и Балканите

Стотици хиляди са без ток, вода и отопление

27 Ноем. 2023
Telegram

Зимата бушува и в съседна Украйна - в окупирани от Русия територии и в Одеса. 

Без ток останаха половин милион души на полуостров Крим. Ръководителката на една от кримските области, Наталия Писарева, заяви, че всички в Черноморския район на Западен Крим са останали без водоснабдяване, както и централно отопление, тъй като помпените станции са загубили мощност. Съобщава се и за проблем с газопровод в Саки. 

Правителството в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., каза на хората да си останат по домовете днес и затвори държавните учреждения, включително училищата и болниците, тъй като и днес се очакват силни ветрове. 

В аквариум в Севастопол около 800 екзотични риби и животни са загинали, след като помещението, в което са се намирали, е било наводнено, съобщава телевизионният канал "Крим 24". В Русия консорциумът "Каспийски тръбопровод" спря зареждането на суров петрол в пристанището Новоросийск поради "изключително неблагоприятните метеорологични условия", включващи ветрове със скорост до около 86 км/ч и вълни с височина до 8 метра.

В Одеса също има проблеми с тока. Над 170 населени места в общините Болград и Измаил на Одеска област са без електричество. Магистралите Одеса-Рени, Киев-Одеса и Одеса-Кучурган бяха затворени за всички видове транспорт. По пътищата са станали десетки произшествия, пътнически автобуси, коли и линейки са закъсали в снежни преспи.

Окупираният от руснаците Бердянск също пострада от лошото време - високи вълни от Азовско море и наводнени улици. 

Бурята връхлетя и южната част на Русия и големи вълни заляха плажовете на курорта Сочи. С четириметрова височина, някои ги сравняват с цунами. Ураганът отнесе покрива на пететажна сграда в Анапа и нанесе щети на домове и училища в Кубан, съобщи ТАСС, цитирана от Асошиейтед прес.

Бурята накара няколко кримски региона да обявят извънредно положение. Тя е най-силната, регистрирана през последните 16 години, а скоростта на вятъра достига 144 км/ч, заяви пред ТАСС Татяна Любецка, назначена от Русия служителка в кримското управление за мониторинг на околната среда.

Става дума за част от метеорологичен фронт, който по-рано доведе до смъртта на един човек, а стотици населени места останаха без електричество в резултат на обилни снеговалежи и силни виелици в Румъния и Молдова в неделя.

В северната ни съседка много пътни участъци остават затворени, а стотици хиляди са без ток. По крайбрежието на Черно море силни бури събаряха дървета и отнесоха покриви. В Констанца хиляди останаха без питейни вода и електричество, а властите ги призоваха да не напускат домовете си, докато не премине екстремното време. Остават затворени и пристанищата Мидия и Мангалия. 

През последните 24 часа обилният снеговалеж и силният вятър са засегнали 177 населени места в 22 окръга, съобщават от Инспектората за извънредни ситуации на Румъния. 

Лошото време удари и Гърция. Сред най-пострадалите региони е полуостров Халкидики. В туристическите райони Касандра, Пефкохори и Палиури силният вятър отнесе дори настилката на пътя и тротоарите. Местните жители заявиха, че не помнят подобно бедствие с вълни над 10 метра. 

В Турция студът е причинил смъртта на двама души, а осем други са подстрадали. Проливни дъждове заляха десетки селища, бурни ветрове изкорениха дървета, срутиха покриви, обилен снеговалеж покри зимните курорти Карталкая над Истанбул и Улудаг край Бурса.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата