Медия без
политическа реклама

Земетресение с магнитуд от 7.4 по Рихтер удари Тайван

Най-малко 9 са жертвите и 800 пострадалите

03 Апр. 2024Обновена
Движението на метрото в Тайпе, Тайван спря след земетресение с магнитуд 7,4 близо до Хуалиен.
ЕПА БГНЕС
Движението на метрото в Тайпе, Тайван спря след земетресение с магнитуд 7,4 близо до Хуалиен.

Най-малко 9 души загинаха, а над 800 са пострадалите в резултат на мощно земетресение в Тайван, което нанесе щети на десетки сгради и доведе до предупреждения за цунами, обхванали и Япония, и Филипините, преди да бъдат вдигнати, предаде АФП.

Официални лица съобщи, че земетресението е било най-силното за последните 25 години и предупредиха, че може да има вторични трусове идните дни.

"Земетресението бе близко до сушата и бе плитко. Почувства се в цял Тайван и на островите", заяви Ву Чиен-фу, директор на сеизмологичния център на Централната метеорологична администрация. 

Строгите регулации за строеж на сгради и готовността за реакция при бедствия сред обществото изглежда са предотвратили голяма катастрофа за свикналия на трусове остров, който е разположен между две тектонични плочи.

Ву заяви, че трусът е бил най-мощният от септември 1999 г., когато земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер. Това бе най-смъртоносното бедствие в историята на острова с 2400 жертви.

Мощното земетресение сега разтърси Тайван малко преди 8 часа местно време на 3 април 2024 г., съобщава Американският геологически институт. Трусът с магнитуд 7.4 по скалата на Рихтер е регистриран на 18 км от град Хуалиен. 

Най-малко 26 са срутените сгради, повече от половината в град Хуалиен. Част от столицата Тайпе е без електричество. Тайванските телевизионни станции показаха кадри на опасно наклонени сгради в Хуалиен.

Трусът е бил почувстван в китайския мегаполис Шанхай и част от провинция Фудзиен. В Япония, където трусът също е бил усетен, беше издадена заповед за евакуация за крайбрежните райони на Окинава, отменени са полетите на основното летище на острова. Цунами от 30 сантиметра е достигнало остров Йонагуни в северозападната част на страната, съобщава японската телевизия Ен Ейч Кей. С предупреждение за опасни вълни за общо 23 провинции излязоха и властите във Филипините.

Тайван редовно е засегнат от земетресения, тъй като островът се намира близо до пресечната точка на две тектонични плочи. През септември 1999 г. земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер удари Тайван, убивайки около 2400 души в най-смъртоносното природно бедствие в историята на острова, припомня БГНЕС. Япония преживява около 1 500 труса всяка година. По-голямата част от тях са леки, въпреки че щетите, които нанасят, варират в зависимост от дълбочината на епицентъра под земната повърхност и неговото местоположение.

Тежестта на цунамито - огромни и потенциално разрушителни вълни, които могат да се движат със стотици мили (километри) в час - също зависи от множество фактори. Дори по-силните земетресения обикновено причиняват малки щети в Япония и Тайван благодарение на специалните строителни техники и строгите строителни разпоредби. Междувременно предупрежденията за цунами бяха отменени. 

Япония също така е разработила сложни процедури и технологии за предупреждение и евакуация на хората, когато е необходимо. Най-голямото регистрирано земетресение в Япония бе мощният подводен трус с магнитуд 9,0 през март 2011 г. край североизточното крайбрежие на Япония, който предизвика цунами, при което загинаха или изчезнаха около 18 500 души. Катастрофата от 2011 г. доведе и до разтапяне на три реактора в атомната електроцентрала "Фукушима", което предизвика най-тежкото следвоенно бедствие в Япония и най-сериозната ядрена авария след Чернобил. Общите разходи се оценяват на 16,9 трилиона йени (112 млрд. долара), без да се включват разходите за опасното извеждане от експлоатация на съоръжението във Фукушима, което се очаква да отнеме десетилетия. Последно там имаше земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер на Нова година през 2024 г., което засегна полуостров Ното и отне живота на повече от 230 души, много от които при срутване на стари сгради.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата