Медия без
политическа реклама

Зеленски се появи изненадващо в Саудитска Арабия

Сирия се завръща в Арабската лига 12 г. след прогонването й

19 Май 2023Обновена
Зеленски ще държи реч пред Арабската лига. Това е първата снимка, която разпространи президентът в социалните мрежи
Зеленски ще държи реч пред Арабската лига. Това е първата снимка, която разпространи президентът в социалните мрежи

В Саудитска Арабия започна срещата на Арабската лига, където неочаквано се появи украинският президент Зеленски. "Пристигнах в Саудитска Арабия. Ще говоря на срещата на върха на Арабската лига. Ще се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман ал-Сауд и ще проведа други двустранни разговори", заяви Зеленски в социалните мрежи.  Той също така информира, че сред приоритетите на посещението му е връщането на всички политически затворници от Крим и други територии, временно окупирани от руските нашественици, както и на всички пленени и незаконно депортирани граждани.  Освен това Зеленски възнамерява да представи украинската формула за мир, в чието прилагане, според него, е необходимо да се включат възможно най-много държави, както и да обсъди гарантирането на енергийната сигурност през следващата зима.  "Друг приоритет е защитата на мюсюлманската общност в Украйна. Заедно с нас е Мустафа Джемилев, лидер на кримско-татарския народ. Крим беше първият, който пострада от руската окупация и повечето от хората, които са подложени на репресии в окупирания Крим, са мюсюлмани", добави Зеленски.  Президентът е пристигнал с френски самолет, който е излетял от Полша. Оттам Зеленски ще продължи за Хирошима и срещата на Г-7. 

На срещата в Джида основното събитие е завръщането на Сирия в Лигата на арабските страни 12 г. след като бе замразено членството й заради кървавото потушаване на протестите в страната, които прераснаха в гражданска война с участието на Русия, предаде БиБиСи. Близките и далечните съседи се надяват да бъдат решени няколко важни проблема:

◾️проблемът със сигурността - войната в Сирия е замразена, но спорадични горещи точки се разгарят, проблемът с бежанците 
◾️проблемът със засилващото се влияние на Иран 
◾️проблемът с контрабандата на каптагон

Готов ли е Башар Асад на отстъпки, не е известно. Той е известен, че не прави такива. 

Връщането на Асад в "арабското семейство" е значителна дипломатическа победа на Асад и неговите съюзници - Русия и Иран, е свидетелство за преустройство на силите в Близкия Изток, отслабването на влиянието на САЩ и появата на Китай в региона, коментира БиБиСи. 

Асад бе изгонен от Лигата през ноември 2011, 8 месеца след  потушаването на антиправителствените протести. 

За това време той не отстъпи и педя на недоволните, удави протестите в кръв и превърна Сирия в наркодържава. Успя да се задържи на власт, благодарение на Русия и Иран, но сега търси помощ за възстановяване на страната. Лигата възстанови членството на страната на срещата в Египет на 7 май, където присъстваха министрите на външните работи на 13 страни-членки от 22. 

Обединените арабски емирства (ОАЕ), които възстановиха връзките си със Сирия през 2018 г., работиха много активно за връщането на Дамаск в организацията.

Сирийското правителство се възползва също от вълната на солидарност след земетресението, което на 6 февруари опустоши големи части от Сирия и Турция.

Арабската лига наскоро подчерта необходимостта да играе "водеща роля" за постигане на споразумение в Сирия, където войната отне живота на около половин милион души и разсели или превърна в бежанци още милиони хора. Сирия, от своя страна, залага на пълно нормализиране на отношенията с арабските страни, по-специално с богатите монархии в Персийския залив, за да финансира скъпото възстановяване на страната.  

Арабската среща на върха идва в контекст на регионално разведряване, белязано от сближаването през последните месеци между саудитското кралство и неговия голям регионален съперник Иран.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сирия, Арабска лига

Още по темата