Медия без
политическа реклама

Зеленски предложи на Москва да ѝ предаде "кума на Путин"

Русия е загубила за 48 дни в Украйна повече войници отколкото СССР за 10 години в Афганистан

13 Апр. 2022Обновена

Президентът Володимир Зеленски е предложил на Москва да предаде задържания олигарх Виктор Медведчук, наричан "Кума на Путин", а в замяна да бъдат освободени пленените  украинци, предаде Франс прес.

Новината за ареста на Медведчук бе съобщена от самия украински президент в профила му в Телеграм с честитка за 12 април  -  Деня на космонавтиката. "Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия", заяви Зеленски във видеообръщение в "Телеграм".

От украинското Министерство на вътрешните работи уточниха, че преди да бъде разменен за украински пленници Медведчук ще бъде разпитан подробно, за да се установи на кого какви пари е раздавал и какви канали за връзка с Русия е поддържал. След това ще бъде съден по бърза процедура.

Виктор Медведчук е проруски украински депутат. Руският президент е кръстник на дъщерята на бизнесмена политик. И в Украйна, и в Русия Медведчук бе спряган за човека, когото Путин иска да инсталира начело в Киев, след като "военната операция" свали Зеленски. След като Русия нападна Украйна, проруската партия на Медведчук бе забранена, а той самият бе задържан заради държавна измяна, но успя да избяга от домашен арест и се укриваше. 

"Специална операция по задържането бе проведена благодарение на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Отлична работа!", заяви Зеленски в "Телеграм" вчера, като показа снимка на Медведчук с белезници на ръцете, облечен в украинска военна униформа.

„Ти може да си проруски политик и да работиш за държавата агресор години наред. Може да си беглец напоследък. Може дори да носиш украинска военна униформа за маскировка... Но ще ти помогне ли това да се измъкнеш от наказание? В никакъв случай! Оковите те очакват. И предателите на Украйна като теб!”, каза шефът на СБУ Баканов.

Руските медии съобщиха новината, като обясниха, че човекът на снимката прилича на Медведчук, но не е сигурно, че е той.

Говорителят на Кремъл Песков заяви, че няма да коментира засега ареста, тъй като напоследък имало "много фейк".

2013 г., президентът Путин и бизнесменът  Виктор Медведчук рамо до рамо на конференцията “Православно-славянските ценности — основа на цивилизационния избор на Украйна". 
Украинският олигарх и политик, наричан "Кръщелника на Путин" (всъщност руският президент е кръстник на дъщеря му), е отдавнашен апологет на идеята за икономическо сближаване между Русия и Украйна. 

 

 

Няма такъв план

Президентът Зеленски коментира вчерашното изявление на Владимир Путин, че "спецоперацията на Москва продължава по план". 

Само за 48 дни в Украйна е загубила повече войници, отколкото за 10 години СССР в Афганистан, обяви украинският президент.  "А после какво? 30 хиляди убити? 40 хиляди? В Русия за пореден път прозвуча, че така наречената "спецоперациия" върви по план. Е, ако бъдем честни, никой в света не разбира как въобще може да се появи такъв план", каза в поредно обръщение Зеленски.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?