Медия без
политическа реклама

Зеленски: Лесният достъп на руско зърно до ЕС е несправедлив

Еврокомисията тепърва ще въведе вносни мита за руски и беларуски зърнени култури

21 Март 2024
EPA/BGNES

Предоставянето на неограничен достъп на руското зърно до европейския пазар, докато вносът от Украйна бива ограничаван, е несправедливо. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, съобщи БГНЕС.

"Достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар все още е неограничен", подчерта Зеленски чрез видеовръзка.

"Докато украинското зърно се хвърля по пътищата или железопътните релси, руските продукти все още се транспортират до Европа, както и стоки от контролираната от Владимир Путин държава Беларус - това не е справедливо", добави украинският лидер. 

ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави членки - първото ограничение върху хранителни продукти след инвазията на Москва в Украйна. Това съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от "Капитал". Брюксел дълго време се съпротивляваше на натиска от страна на Полша и балтийските държави за ограничаване на вноса от Русия и Беларус с аргумента, че подобен ход може да наруши световните пазари на храни и да навреди на развиващите се страни.

Очаква се идните дни Европейската комисия да наложи мито от 95 евро на тон върху зърнените култури от Русия и Беларус. Това ще доведе до повишаване на цените с поне 50%, като по този начин ще бъде сведено до минимум търсенето. Мита от 50% ще бъдат наложени и на маслодайните семена и производните им продукти. Вносът на засегнатите продукти - зърнени култури, маслодайни семена и техни производни - от Русия в ЕС достигна рекордните 4 млн. тона през 2023 г., което представлява 1% от общото потребление в ЕС. През февруари Латвия наложи едностранна забрана за внос на много храни от Русия и Беларус, а Литва обяви строги проверки на товарите.

След като преди това наричаше руския износ на зърно за Полша "незначителен", миналата седмица комисарят по земеделието на ЕС Януш Войчеховски промени позицията си по време на посещение в родната си Полша, заявявайки, че "когато Русия използва храната като оръжие, ние трябва да реагираме".

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха преди 2 дни съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Според ЕП това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита. 

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата