Медия без
политическа реклама

Зеленски към Европа: Покажете, че няма да ни обърнете гръб

Европейският парламент приветства кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

01 Март 2022
ЕПА/БГНЕС
Евродепутатите аплодират на крака речта на Владимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна с емоционално видеоизявление към депутатите от Европейския парламент, които се събраха днес на извънредно заседание, посветено на войната. 

„Злото, въоръжено с ракети, бомби и артилерия, трябва да бъде спряно незабавно. Унищожено икономически. Трябва да покажем, че човечеството е в състояние да се защити“, заяви Зеленски.

"Трябва да закриете напълно небето за руските ракети, самолети, хеликоптери. За 5 дни инвазия по нашите градове имаше 56 ракетни удара, бяха пуснати 113 крилати ракети. Държава, която извършва военно престъпление срещу мирни хора, не може да бъде член на Съвета за сигурност на ООН. Достъпът ѝ до всички пристанища, летища, протоци трябва да бъде спрян. Купуването на руски стоки сега означава да се плаща за убиването на мирни хора", призова евродепутатите Зеленски. 

Той подчерта, че особено големи престъпления Русия извършва в Харков, но добави: "Ще защитим Украйна. Ще помогнем на всеки, засегнат от тази нечовешка инвазия".

"Трябва да ви кажа още нещо. Ние чакахме 30 години за членство в Европейския съюз. Ние извоювахме правото да сме заедно с всички в Европа. Без вас Украйна щеше да бъде сама. Борим се за оцеляване и сме много решени, също колкото искаме да бъдем равноправна част от Европа - добави той. - За някои от нас днес ще е последният ден на Земята. Искаме децата ни да бъдат живи и мисля, че е справедливо. Само вчера в Украйна бяха убити 16 деца. Каква военна заплаха са децата? Много се радвам да усетя настроението в ЕП - днес сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единство. Много е висока, хиляди загинаха. Две революции и една война. Ще победим всеки и се радвам, че не само го казвам, а можете да го видите. Показахме, че в същността си сме като вас. Покажете, че сте европейци и че няма да ни изоставите. Тогава светлината ще победи мрака", призова Зеленски.

Неговото обръщение бе посрещнато с аплодисменти от станалите на крака евродепутати. Повечето от тях носят на реверите си ленти с синьо и жълто (цветовете на Украйна), други са облекли фланелки с украинското знаме. Пред много евродепутатски банки са поставени малки плакати в жълто и синьо. Зад стола на председателя на ЕП са издигнати знамената на ЕС и на Украйна. В залата на парламента присъстват и повечето еврокомисари.

---------

Европейският парламент ще настоява за международно разследване на събитията в Украйна, стана ясно на заседанието. А преди да започнат дебатите председателят на парламента Роберта Мецола заяви, че ЕП приветства кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

"Не може да има неутралност между огъня и пожарникаря - каза Мецола и поздрави украинците за проявената храброст в сраженията с руските войски. - Трябва да удвоим усилията за разнообразяване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да приемаме парите на Кремъл. Руските олигарси не трябва повече да се възползват от ЕС, трябва да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които застрашават нашата сигурност".

"Посланието на Европа е ясно - ще се изправим и няма да отвърнем поглед, когато по улиците се води битка за нашите ценности", каза Мецола и настоя за разследване за военни престъпления в Украйна и за подвеждане на руския президент Владимир Путин под отговорност, както и на неговия беларуски колега Александър Лукашенко.

"Европа, каквато познаваме, е под заплаха. Европа, за която толкова хора дадоха толкова много. Видяхме жени да раждат в метростанции с автомат АК-47 до тях. Украинците се изправиха срещу руското нашествие с нищо друго, освен с честта си - добави Мецола. - Украинците показаха, че си заслужава цената защитата на нашия начин на живот. Последните дни бяха много болезнени, това трябва да бъде нашият час, в който си казваме: "Каквото ще да струва!".

----------

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече войната на Русия в Украйна "геополитически тероризъм". Според него, Владимир Путин не е очаквал толкова силен, а може би и съкрушителен отговор.

"Кръвопролитието и войната се завърнаха в Европа. Нападението срещу Украйна е удар по международното право и реда, по човешкото достойнство и демокрацията - каза Мишел. - Путин очакваше да разпука европейското единство и сгреши. Може би очакваше бездействие - излъга се. Може би не очакваше украинския отговор. Русия, прекрати войната, върни се у дома, да говорим!", призова той.

"Трябва честно да признаем, че санкциите срещу Русия ще имат цена и трябва да я платим, защото залогът са нашите ценности, убеждения и общото ни бъдеще", посочи Мишел.

Що се отнася до украинската молба за преговори за присъединяване към ЕС той отбеляза, че въпросът е чувствителен и засега няма единодушие. 

--------

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в речта си: 

"Украинците носят факела на свободата заради всеки от нас, показват огромна смелост и са истинско вдъхновение. Пътят на Украйна до ЕС е дълъг, на едва ли сред евродепутатите някой се съмнява, че мястото на украинците е в европейското семейство. Русия също е на кръстопът, засегнати са дългосрочните интереси на руснаците и все повече от тях го осъзнават. Има и друга Русия, отвъд кръга на Путин, и на нея казваме, че има нашата подкрепа".

Фон дер Лайен призова ЕС да увеличи производството на възобновяема енергия, за да намали енергийната зависимост от Русия.

"Вярвам, че европейците добре разбират нуждата да се изправим срещу тази жестока агресия. Това ще има цена, но ще я платим, защото свободата е безценна - посочи тя. - Заложена е съдбата на Украйна, но и нашето бъдеще. Днешният ни отговор на Русия ще определи бъдещето на международната система. Сигурността ни не е даденост. Путин реши, че Украйна не може да съществува. Това никога няма да стане, никога няма да го приемем".

Фон дер Лайен съобщи, че Еврокомисията ще предложи предоставяне на специална закрила за украинските бежанци, за да бъдат спокойни, че имат продължителна подкрепа.

 

КАНДИДАТУРАТА НА УКРАЙНА ЗА ЕС ВЕЧЕ СЕ РАЗГЛЕЖДА

Молбата на Украйна за членство в ЕС е приета по ускорена процедура, регистрирана е и се разглежда, съобщи ръководителят на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. 

Още вчера 8 държавни глави, сред които Румен Радев, заявиха с открито писмо подкрепа за незабавното приемане на Украйна в ЕС. Те са България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?