Quantcast

Медия без
политическа реклама

Затворници се разбунтуваха и запалиха наказателна колония в Сибир

11 Апр. 2020
Следствен комитет на РФ

Пожар обхвана големи части от наказателна колония в Сибир след бунт от затворници, възникнал заради малтретиране от страна на охраната. Районът около НК-15 (наказателна колония 15) в Ангарск е блокиран от части на силите за сигурност. В някои медии се съобщава за жертви, но никъде не се уточнява броят им.

Ангарск се намира в Иркутска област, на около 4000 км от Москва. В НК-15 присъди излежават 1200 осъдени. 

От управлението на местата за изтърпяване на наказания обявиха, че затворниците са нападнали пазач, след което "се е наложило той да бъде откаран в болница". Оттам добавиха, че бунтът на затворниците е овладян, а виновните са подведени под отговорност по статия "Дезорганизация на дейността на изправително учреждение".

Пожарът е обхванал площ от около 30 000 кв. м, като частично или напълно са унищожени три производствени цеха, в които са работили затворници, а също така  противопожарната служба на колонията, две битови помещения и ведомствената станция за гориво и смазочни матриали. В гасенето на пожара, по официални данни, са участвали "51 души и 12 единици техника".

Съобщение на областата прокуратура на Иркутск от днес гласи, че "В петък, след вечерна проверка, един от осъдените в наказателния изолатор е отказал да се подчини на заповедта на сътрудниците на колонията и се е изказал нецензурно по техен адрес. Затворникът е попречил да му бъде направен личен обиск, бутал е сътрудниците на учреждението и подстрекавал другите осъдени. В това време няколко от затворените в съседни килии си нанесли сами телесни повреди, разбивайки стъклата на камерите за наблюдение и освен това нападнали сътрудник на учреждението".

Правозащитни групи пък обявиха, че насилието над затворници е честа практика не само в НК-15, но и в останалите наказателни колонии. Една от тях - "Сибир без мъчения", публикува линк към видеоклип на затворник с кървави превръзки около ръката, който казва, че е бил душен и пребит от служители на охраната и след това е нарязал китките си в знак на протест.

 

Ключови думи:

Русия, затворници, Сибир

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?