Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заподозрените за атентата в Истанбул остават в ареста

Съдът не откри доказателства за вината им, но ги задържа за каналджийство

19 Ноем. 2022Обновена
Сега

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста четиримата мъже, заподозрени като съпричастни с атентата в Истанбул, съобщи Нова ТВ.  Според съда няма никакви доказателства, че те са съпричастни към атентата, освен данни за чат по телефон. Но остават в ареста заради подозрения за каналджийство.

Само за четирима от задържаните прокуратурата поиска постоянен арест, тъй като за петия обвинен – жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че няма да бъде в ареста.

Четиримата са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Освен за подпомагане на терористична дейност, те са обвинени и за "каналджийство", трафик на хора и контрабанда, коментира по-рано днес прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.

Съдебното заседание протече при закрити врата, заради справки от няколко служби, в които има класифицирана информация. Кънев обясни, че в папките има данни от различни информационни системи-на ДАНС, МВР, както и от чужди служби.

Решението на съда не е окончателно.

ПРЕДИСТОРИЯТА

В искането за задържане турската прокуратура е предоставила данни от разузнавателната служба МИТ. Според тях сириецът Амран Абдулрами, обвиненият за истанбулската атака Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят още атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС. По информация на Би Ти Ви Амран Абдулрами е трябвало да избере у нас една от три предварително набелязани фирми, превозващи мигранти. Той наел и група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България, осъществявали „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова.

Амран Абдулрами е вербувал българския гражданин, който има и молдовско гражданство, да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево. Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност, възползвайки се от разработен канал за превозване на мигранти от Турция до Сърбия, създаден от молдовски граждани и българи. В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 часа. Давани са подкупи от порядъка на 500 евро. Микробусите са били натоварени предимно с дрехи, но са имали и тайници, в които са се укривали хора, свързани с терористичната дейност, както и оръжие.

Автомобилите са преминавали над седем пъти през "Капитан Андреево". С един от тях преди няколко дни в България е влязъл издирваният Амран Абдулрами, който е пътувал с  Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с различни терористични актове не само в Турция.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделят пред БТВ, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, но тъй като смяната от полицаите, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е отложил пътуването си. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди, че има образувано досъдебно производство от Софийската градска прокуратура в сектор „Противодействие на тероризма“. "Привлечени са пет лица в качеството на обвиняеми за подпомагане на лице, вероятно извършило атентата в Истанбул. Помощта, която му е оказвана, е по-скоро след атентата, като са оказвали логистична и комуникационна помощ. Извеждат го от територия на Турция с цел да го опазят от турските власти", поясни тя пред Би Ти Ви. Задържането е до 72 часа.

Още по темата