Медия без
политическа реклама

Замесен в убийството на журналиста Джамал Хашоги е хванат в Париж

07 Дек. 2021
Джамал Хашоги
ЕПА/БГНЕС
Джамал Хашоги

Мъж от Саудитска Арабия, заподозрян за участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги, е арестуван във Франция, съобщи полицията, предава Би Би Си. Халед Аед Алотаиби е бил заловен на летище ''Шарл дьо Гол'' в Париж. Той е един от 26-те издирвани от Турция заради убийството на саудитския журналист. 33-годишният заподозрян е бил част от саудитската кралска гвардия и е пътувал под собственото си име, съобщи радио RTL.

Джамал Хашоги, известен критик на правителството на Рияд, беше убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. Саудитска Арабия казва, че бившият журналист на Washington Post е бил убит при операция от екип агенти, изпратени да го убедят да се върне в кралството. Турски служители обаче заявиха, че агентите са действали по заповед, дошла от най-високите нива на саудитското правителство. Убийството накърни имиджа на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който отрича всякаква роля в престъплението. След убийството на Хашоги започват да се появяват противоречиви разкази за това как е умрял, какво се е случило с останките му и кой е отговорен.

В кариерата си Джамал Хашоги е отразявал съветската инвазия в Афганистан и възхода на покойния лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен за различни саудитски новинарски агенции. В продължение на десетилетия 59-годишният Хашоги е бил близък до саудитското кралско семейство и също така е бил съветник на правителството. Той изпада в немилост и отива в изгнание в САЩ през 2017 г. Оттам започва да води ежемесечна колона във вестник Washington Post, в която критикува политиката на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, син на крал Салман. В първия си материал за изданието през септември 2017 г., Хашоги пише, че се страхува, че може даа бъде арестуван заради несъгласието си с принца.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата