Медия без
политическа реклама

В Япония извадиха жива от руините 90-годишна жена

Жертвите на земетресението вече са 126

06 Яну. 2024Обновена
211 души се водят безследно изчезнали
EPA/BGNES
211 души се водят безследно изчезнали

Шест дни след катастрофалното земетресение в Япония японски спасителни екипи извадиха изпод развалините на рухнала сграда в град Судзу възрастна жена, съобщиха японската агенция Киодо и японската телевизия Ен Ей Кей.

Жената, за която роднините й казаха, че е над 90 години, е прекарала под руините на собствения си дом над 120 часа. Тя е била приета в болница в тежко състояние.

Судзу е един от най-тежко пострадалите от труса японски градове. Земетресението разтърси страната на 1 януари.

Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,6, което разтърси Япония в първия ден от новата година, достигна 126, ранените са 516, предаде ДПА, като се позова на местните власти, съобщи БТА. 

Все още 189 души се водят безследно изчезнали в най-тежко засегната префектура Ишикава. 

Правителството изпрати още военнослужещи, които да помогнат за издирвателните и спасителните дейности.

За първи път загиналите при земетресение в страната са повече от 100 от 2016 г. насам, когато мощен трус в югозападната префектура Кумамото отне живота на 273 души.

Първите 72 часа са от критично значение при търсенето на оцелели, отбелязва ДПА. Шансът за откриването на затрупани живи хора значително намалява след изтичането на този времеви период.

В крайбрежния град Вадзима бяха разрушени много жилища. Там избухна и голям пожар. В момента спасителните дейности са затруднени от купища отломки, разрушени пътища, свлачища и продължаващите вторични трусове. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Япония, земетресение