Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ядреният US-самолетоносач "Джордж Буш" хвърли котва в Хърватия

Той е съпровождан от атомна подводница с крилати ракети Томахоук, от крайцер и от разрушители

05 Ноем. 2022
US Navy

Американският ядрен самолетоносач "Джордж Буш" хвърли котва в пристанището на Сплит, съобщи агенция Хина, цитирана от БТА.

Това е най-новият американски самолетоносач и един от най-големите военни кораби в света. В края на октомври хърватското правителство даде одобрение за влизането му в пристанище Сплит.

Той се придружава от група кораби, която включва ракетния крайцер USS Leyte Gulf, четири разрушителя - USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun и USS Delbert Black, както и атомна подводница, носеща крилати ракети "Томахоук".

Самолетоносачът е от клас Нимиц, дълъг е 333 метра и с водоизместимост над 100 000 тона. Максималната му скорост надхвърля 30 възела и се задвижва от два ядрени реактора. Може да плава повече от 20 години без презареждане. Капацитетът на кораба е 3532 членове на екипажа и може да носи 90 самолета и хеликоптера. Корабът е построен през 2009 г., а цената му е 6,2 млрд.долара.

САЩ вкараха в Черно море един от най-новите си и съвременни есминци "Томас Хъднър", който носи на борда си над 90 ракети, 56 от които са крилати "Томахоук". Това става ясно от официално съобщение на Шести американски флот в Туитър.

В края на октомври самолетоносачът "Джордж Буш" участваше в голямото военно учение на НАТО "Удар на Нептун 2022" в района на Средиземно море.

Учението включваше над 80 самолета, 14 кораба и около 6000 души от 24 съюзници и партньори на НАТО, включително Финландия и Швеция.

Американският флот публикува в Туитър видеозапис на руски бомбардировач Су-24, който лети близо до разрушителя "Доналд Кук" в Черно море. Кадрите, заснети от кораба, показват как самолетът лети близо до него над повърхността на водата, предава РИА Новости.

Ударна група на САЩ, водена от новия ядрен самолетоносач USS "Джералд Форд", също е на път към Европа. Очаква се да пристигне там в средата на ноември, съобщават световните агенции.

Черноморският флот следи действията на влезлия в Черно море кораб на щаба на ВМС на САЩ Маунт Уитни (Mount Whitney), информира Националният център за управление на отбраната, цитиран от РИА Новости.

Освен това във военноморската база Портсмут в Южна Англия ще акостира самолетоносач на ВМС на САЩ с около 90 самолета и хеликоптера, включително изтребители- бомбардировачи от пето поколение F-35C. По време на пътуването и него го придружават ракетен крайцер, разрушители и атомна подводница.

Още по темата