Медия без
политическа реклама

Във Вашингтон Ники Хейли победи за първи път Тръмп

Според наблюдатели това може да е последната й победа

04 Март 2024
Ники Хейли има едва 43 делегати в цялата страна - далеч зад 247-те делегати, подкрепили Тръмп.

Ники Хейли победи Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците във Вашингтон, предаде БГНЕС.

Това е първата ѝ победа над бившия президент в кампанията за президентския пост на Републиканската партия през 2024 г. Тя загуби в родния си щат Южна Каролина. Но е първата жена, която печели първични избори на републиканците в историята на САЩ. Тръмп обаче има огромна преднина пред Хейли и вероятно ще се изправи срещу Джо Байдън на изборите през ноември.

Американският партньор на Би Би Си CBS съобщи, че Хейли ще получи всичките 19 републикански делегати, които бяха определени за участие във Вашингтон, което й дава 43 делегати в цялата страна - далеч зад 247-те делегати, подкрепили Тръмп.

Хейли, която е бивш посланик на САЩ в ООН, спечели 62,9% от гласовете във Вашингтон срещу 33,2% за Тръмп. Това се разглежда до голяма степен като символична победа, тъй като столицата е юрисдикция със силно изразени демократични нагласи, а в града има само около 23 000 регистрирани републиканци. Местните партийни служители съобщиха, че в първичните избори са участвали 2035 републиканци, съобщи в. "Вашингтон пост".

Доналд Тръмп доминира във всички щатски първични избори или събрания досега в кампанията на републиканците и е на път да спечели още делегати тази седмица - във супер вторника на 5 март, когато избирателите в 15 щата и една територия на САЩ ще номинират своя кандидат. Това е най-големият ден от номинационните състезания, като на карта е заложена подкрепата на 874 републикански делегати.

Ключови думи:

Ники Хейли, Доналд Тръмп

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?