Quantcast

Медия без
политическа реклама

Водещи икономисти настояха за глобален регистър на олигарсите

Така ще се окаже натиск върху Русия, смятат Джоузеф Стиглиц и Тома Пикети

19 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Тома Пикети

Водещи икономисти призоваха лидерите на Г-20 да изготвят световен регистър на активите за проследяване на лицата, укриващи данъци, съобщи БГНЕС. Според тях, по този начин би могло да се окаже натиск върху Русия за инвазията й в Украйна, като се разкрие скритото богатство на олигарсите.

Икономистите Джоузеф Стиглиц (САЩ) и Тома Пикети (Франция), които са автори на бестселъри, отправиха този призив в отворено писмо, публикувано във вестник „Гардиън”, преди предстоящата среща на Г-20 в сряда.

Въз основа на постигнатия през последните години напредък в обмена на финансова информация е "време да се създаде глобален регистър на активите, който да се насочи към скритото богатство", се казва в писмото. То е подписано от членовете на мозъчния тръст Независима комисия за реформа на международното корпоративно данъчно облагане.

Западните сили разгърнаха поредица от строги санкции срещу руския президент Владимир Путин и неговите съюзници, откакто започна инвазията в Украйна през февруари.

Сред лицата, срещу които са насочени санкциите, е и милиардерът Роман Абрамович - собственик на футболния клуб "Челси". Смята се, че руските олигарси притежават "богатство на стойност най-малко 1 трилион долара в чужбина, често скрито в офшорни компании, чиято истинска собственост е трудно да се определи", се казва в писмото.

"Усилията на страните, които искат да ги санкционират, сега се препъват в тази стена от непрозрачност. Сега имаме уникалната възможност да постигнем напредък в прилагането на глобален регистър на активите", за да пресечем мрежата от фиктивни компании и да свържем всички видове активи с истинските им собственици", се казва още в обръщението.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?