Медия без
политическа реклама

Влаковата катастрофа в Египет вероятно е предизвикана нарочно

26 Март 2021Обновена
TWITTER

Два пътнически влака се сблъскаха в южната част на Египет, съобщиха местни медии. Поне 32-ма души са загинали, а повече от 100 са ранени.

Аварийните спирачки са били задействани от "неизвестни лица", в резултат на което вторият влак се е блъснал в първия, съобщава БиБиСи, позовавайки се на местни медии. Полицията е започнала разследване.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси заяви, че ще има сериозни последици за всеки, който бъде признат за отговорен за катастрофата: ''Всеки, който има пръст в тази катастрофа поради небрежност или корупция, или каквато и да е друга причина, трябва да бъде наказан'', написа той в Туитър.

----

Желевопътният нцидент е станал между района на Дафан Ал-Савам и град Тахта в провинция Сохаг, която се намира  на 460 километра южно от столицата Кайро. Болниците в района са обявили ''извънредно положение''. "Ранените са прехвърлени в болница Марагха, болница Тахта и болница Сохаг", каза източник на уебсайта Cairo 24.  На място са пристигнали 49 линейки, предава сайтът MiddleEastEye.

Мястото на инцидента е една от най-старите и големи железопътни мрежи в региона, където катастрофите са често срещано явление отчасти поради лоша поддръжка и липса на финанси. Една от най-смъртоносните влакови катастрофи се случи през 2002 г., когато 373 души загинаха при пожар във влак южно от Кайро.

 

Ключови думи:

Египет, катастрофа, влакове

Още по темата