Медия без
политическа реклама

Вебер: Макрон и Орбан нанесоха „сериозни щети върху демокрацията“

25 Дек. 2019
БГНЕС

Бившият кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер обвини френския президент Еманюел Макрон в извършването на „атака срещу демократична Европа“, в която е бил заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, пише европейската редакция на Politico, цитирана от Фокус.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, беше кандидат за председател на Комисията. Макрон ръководеше опозицията срещу Вебер и срещу системата шпиценкандидат, при което се очаква лидерите на ЕС да номинират кандидата на партията, която спечели най-много места в ЕП. Орбан също не подкрепи Вебер. Председателското място в крайна сметка отиде при Урсула фон дер Лайен. 

Вебер заяви в интервю, че предизборните коментари на Макрон- в които той предполага, че Вебер няма необходимия опит да стане председател на ЕК- са „самонадеяни“ и представляват „атака срещу демократична Европа“. 

„Макрон създаде ос с унгарския премиер Виктор Орбан в Съвета. Заедно те нанесоха сериозни щети на европейската демокрация“, добави Вебер.

Все пак той признава, че в крайна сметка Парламентът, по-специално социалистическият блок, е виновен за провала на кандидатурата му. „Не успях да достигна дори Франс Тимерманс, социалдемократическия шпиценкандидат, в решаваща фаза“, каза Вебер.

Манфред Вебер също потвърди подкрепата си Урсула фон дер Лайен, заявявайки „развитието на ситуацията не е по нейна вина“. 

По време на предстоящото германско председателство на Съвета на ЕС Вебер заяви, че съюзът трябва да се справи с миграцията и изменението на климата, повтаряйки искането си „ЕС да бъде посланик на климата“. 
 

Още по темата