Медия без
политическа реклама

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери

Следващият опит е насрочен за 27 юни

18 Юни 2024
EПА/БГНЕС

Лидерите на ЕС не достигнаха до съгласие за назначаването на Урсула фон дер Лайен за още един мандат като председател на Европейската комисия в понеделник вечерта, въпреки уверенията на френския президент Еманюел Макрон и германския Олаф Шолц през последните дни, че са близо до споразумение.

"Тази вечер няма споразумение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери късно в понеделник вечер след вечерята на лидерите.

Очакванията бяха големи, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители се срещнаха в Брюксел с надеждата да разделят четирите висши длъжности в блока между настоящата коалиция на дясноцентристката Европейска народна партия, социалистите и либералите.

След изборите за Европейски парламент се очерта първоначален консенсус около германката фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, португалеца Антониу Коща като председател на Европейския съвет, малтийката Роберта Мецола като шеф на Европейския парламент и естонката Кая Калас като ръководител на външната политика. 

След като партията на Макрон беше разгромена от крайната десница на изборите, решението му да разпусне френския парламент и да свика предсрочни избори привидно ускори обсъжданията на висшите длъжности. Обикновено тези обсъждания отнемат седмици.

През последните седмици други европейски лидери също подчертаха необходимостта от приемственост предвид войната на Русия в Украйна и потенциалното завръщане на бившия американски президент Доналд Тръмп. 

Сега лидерите на ЕС ще се съберат отново в Брюксел на 27 и 28 юни, надявайки се да постигнат съгласие относно лидерите на блока преди гласуването на следващия председател на Комисията от Европейския парламент, което е насрочено за средата на юли.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Урсула фон дер Лайен

Още по темата