Медия без
политическа реклама

Управляващата партия в Полша е разтърсена от скандал преди изборите

16 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Премиерът Матеуш Моравецки се опитва да дедраматизира скандала

Точно месец преди ключовите парламентарни избори управляващата полска националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС) се бори да овладее разрастващ се скандал, при който служители бяха уволнени, а други арестувани и обвинени за предполагаема схема за подкупи за раздаване на полски визи, предаде POLITICO . Правителството на Полша се гордее със своята твърдост по отношение на миграцията, но сега е обвинено, че неговите служители в консулствата по целия свят - особено в Африка и Азия - са раздавали полски визи и достъп до ЕС срещу щедри плащания. Полските медии съобщиха, че около 250 000 визи са били предоставени от 2021 г. насам за хиляди и дори десетки хиляди евро всяка. Според някои доклади мигрантите са използвали полски многократни визи, за да пътуват до Мексико и след това да влязат в САЩ. Опозиционният лидер Доналд Туск надуши кръв и заклейми разкритията като „най-големия скандал на 21 век в Полша“, съобщи БГНЕС. 

В петък полското МВнР анулира всичките си договори с външни компании за помощ при обработката на визите, уволни ръководителя на правния отдел и отдела за съответствие Якуб Осайда и обеща да извърши „извънреден одит“ на консулския си отдел във Варшава и полските консулства по света. Министерството се опита да хвърли вината върху Радослав Сикорски, опозиционен политик, който за последно беше външен министър през 2014 г. Заместник-министърът на външните работи, отговарящ за консулските въпроси, Пьотр Вавжик, беше неочаквано уволнен на 31 август и отстранен като кандидат-депутат на ПиС. Той е бил хоспитализиран в четвъртък вечерта. Не му е повдигнато обвинение. Полските власти съобщиха, че седем души са обвинени и трима са арестувани за скандала.

След уволнението на Вавжик вестник „Газета виборча“ съобщи, че разследването е фокусирано върху система, при която граждани на държави извън ЕС плащат до 5000 долара за полска виза. Многократни визи са предоставени на индийци, които ги използват, за да пътуват до Мексико, с цел да преминат в САЩ, а някои от кандидатите за виза очевидно са се представяли за филмов екип на Боливуд, съобщи новинарският уебсайт Onet.

Разкритията са нарастващ проблем за правителството, което изгради част от кампанията си за преизбиране върху посланието си за твърдо отношение към мигрантите, рекламирайки изграждането на стена по границата с Беларус, за да не позволява на мигранти да преминават незаконно в Полша. ПиС провежда и референдум в изборния ден, в който един от въпросите критикува миграционната политика на ЕС.

Правителството настоява, че е овладяло проблема. „Няма проблем с нелегалните имигранти в Полша“, каза министър-председателят Матеуш Моравецки в петък вечерта, като обвини опозиционния лидер Доналд Туск, че „се опитва да създаде алтернативна фалшива реалност“ и се опитва да преувеличи проблемите във външното министерство . „Нередности, включващи няколкостотин визи – повтарям, няколкостотин визи – бяха идентифицирани от нас като част от нашите процедури за проверка. Полските служби са предприели съответните действия и са установени заподозрените в нарушение на закона“, каза той.

Но опозицията вижда начин да спечели позиции в тази политическа кампания, тъй като „Право и справедливост“ се опитва да спечели безпрецедентен трети мандат на 15 октомври. Туск попита висши правителствени служители в четвъртък: "От колко време знаете за това? Кой от вашите сътрудници и служители се е облагодетелствал материално от това?" Ден по-късно той разкритикува ПиС, като каза: „Те ще планират да попречат на поляците да научат за този рекет. Те искат, както винаги, да обърнат истината за тези събития на 180 градуса." Проучванията, направени преди избухването на скандала, показват за ПиС с 38 процента подкрепа, а Гражданската коалиция на Туск изостава с 30 процента, според анкетата на POLITICO. Това не е достатъчно за която и да е партия да управлява сама след изборите, което означава, че ще трябва да намерят коалиционни партньори, за да изградят мнозинство. 

Ключови думи:

Полша, избори

Още по темата