Quantcast
Унгария стана влекач на Сърбия в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Унгария стана влекач на Сърбия в ЕС

Виктор Орбан и Ана Бърнабич подписаха Споразумение за сърдечни отношения и стратегическо партньорство
3 944
 ЕПА/БГНЕС
Орбан (вдясно) и Бърнабич се привличат политически, подписвайки споразумението за сърдечни отношения

Премиерите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Ана Бърнабич, подписаха вчера в Будапеща Споразумение за сърдечни отношения и стратегическо партньорство между двете страни, предаде брюкселското издание EURACTIV.bg Ресорните министри пък подписаха седем документа за сътрудничество в областта на търговията, земеделието и дипломатическите отношения.

След Шестото общо заседание на унгарското и сръбското правителство Орбан заяви, че отношенията между двете страни са достигнали “безпрецедентно ниво”, и потвърди пълния ангажимент за европейската интеграция на Сърбия. Бърнабич подчерта, че Унгария е “абсолютно и несъмнено най-надеждният партньор на Сърбия” в европейския й път. Тези изявления отразяват предишни декларации на Орбан и сръбския президент Александър Вучич, които развиха близки отношения през последните няколко години.

Унгария, чието правителство от дълго време е в противоречие с Брюксел, се очерта като основен просръбски лобист в ЕС. Орбан настоява Сърбия да бъде приета бързо в Европейския съюз, въпреки че преговорите за присъединяване на страната в момента са в задънена улица заради липсата на реформи, най-вече по отношение на върховенството на закона.

На Бледския стратегически форум миналата седмица в Словения Орбан подчерта, че недвусмислено подкрепя членството на Сърбия в ЕС, като го нарече “ключ“ към интеграцията на региона на Западните Балкани.

“Сърбия е от решаващо значение. Без Сърбия като член на ЕС не можем да говорим за сигурност или за пълна европейска идентичност. Ние се нуждаем от Сърбия като член на ЕС повече, отколкото Сърбия се нуждае от нея”, каза унгарският премиер на панелната дискусия за бъдещето на Европа.

Орбан, който участва в поредица сблъсъци с ЕС по въпроси, вариращи от отношението му към бежанците до натиска върху учени, съдии и медии, посети Белград на 8 юли. Само няколко дни по-рано той представи своята визия за бъдещето на ЕС в седем точки, една от които призовава за незабавно членство на Сърбия. Предложението му беше критикувано от много лидери от блока, а германският канцлер Ангела Меркел заяви, че унгарската визия за бъдещето на ЕС се различава значително от визията на другите страни.

По време на посещението на Орбан в Белград през юли унгарският и сръбският лидер за пореден път заявиха, че отношенията между двете страни са по-добри от всякога и взаимно си отправиха похвали. Президентът Вучич каза, че отношенията между Сърбия и Унгария са най-добрите в историята и че сътрудничеството се развива бързо както политически, така и икономически.

“Благодаря на унгарския премиер и на правителството, защото те бяха готови да понесат атаки и критики, че подкрепят членството на Сърбия в ЕС. Няма много такива приятели. Ние знаем как да оценим това и да върнем услугата”, каза Вучич.

Орбан и Вучич, които често са критикувани, че заемат авторитарни позиции, се срещат често, особено през последните две години и половина. Икономическите връзки между двете държави също се засилиха през този период. Правителството на Орбан инвестира сериозно във Войводина, автономната провинция на Сърбия със значително унгарско малцинство.

Още

Сръбският премиер обяви за предотвратен атентат срещу президента Вучич

24.10.2021

1276
Латвия първа в Европа върна едномесечния локдаун

20.10.2021

Обновена

6267
Политически аутсайдер се изправя срещу Орбан на изборите в Унгария

18.10.2021

385