Медия без
политическа реклама

Унгария се врътна в последния момент, за да не изгуби 7,5 млрд. евро

Парламентът гласува закон за борба с корупцията два дена преди гласуване в Страсбург за спиране на парите

03 Окт. 2022
Премиерът Виктор Орбан възложи на депутатите спешно да избавят Унгария от заплахата да загуби еврофинансиране за много милиарди
ЕПА/БГНЕС
Премиерът Виктор Орбан възложи на депутатите спешно да избавят Унгария от заплахата да загуби еврофинансиране за много милиарди

Парламентът на Унгария прие днес първия от поредица законопроекти за борба с корупцията, за да може страната да не загуби финансиране от Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мнозинството на управляващата партия ФИДЕС одобри изменение на наказателния кодекс. В подкрепа на законопроекта гласуваха 136 депутати, 7 бяха против, а 14 се въздържаха.

Приетото законодателство е част от ангажиментите, които правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан пое към Европейската комисия, за да избегне лишаването на Унгария от милиарди евро финансиране от ЕС.

Миналия месец Европейската комисия препоръча да бъдат замразени 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария заради недостатъчни усилия в борбата с корупцията.

В сряда Европарламентът ще разисква в Страсбург предложението на Европейската комисия за спиране на достъпа на Унгария до 65% от полагаемите се на Унгария средства по кохезионните програми заради недостатъците на унгарската система за обществени поръчки. Правителството на премиера Орбан има лошия навик да организира обществени поръчки за един избран участник. Съветът на ЕС разполага с един месец, за да гласува предложеното решение с квалифицирано мнозинство.

На 15 септември ЕП заяви, че "липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за подкопаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Унгария, като е превърнала страната в хибриден режим на изборна автокрация ".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата