Медия без
политическа реклама

Унгария наруши европейската изолация на Беларус

Външният министър Петер Сиярто обяви в Минск, че санкциите не работят

30 Май 2024
Петер Сиярто (вляво) се чувстваше комфортно при беларуския си домакин - външния министър Сергей  Алейник
https://moldova1.md/
Петер Сиярто (вляво) се чувстваше комфортно при беларуския си домакин - външния министър Сергей Алейник

Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Беларус за разширяване на двустранните връзки въпреки европейските санкции, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. „Нашата позиция е ясна: по-малко санкции, повече сътрудничество“, каза той.

ЕС наложи поредица от санкции срещу Беларус заради начина, по който властите потушиха масовите протести след  президентските избори през август 2020 г. Изолацията на страната се засили, след като държавният ѝ глава Александър Лукашенко позволи на руски войски да използват територията на страната му, за да атакуват от нея Украйна на 24 февруари 2022 г.

Отбелязвайки, че „санкциите не работят“, Сиярто посочи, че Унгария „засилва икономическото сътрудничество с Беларус в сфери, които не са засегнати от ограниченията“.

Представители на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергетика, предвиждащо обучаване на кадри и съхраняване на ядрени отпадъци. Според Сиярто то ще помогне на Унгария „да използва опита на Беларус, придобит при изграждането на реактори с подобна технология“.

Унгария си сътрудничи с Русия за монтирането на нов реактор в АЕЦ „Пакш“, който е планирано да бъде въведен в експлоатация до края на това десетилетие. В Беларус също има атомна електроцентрала, построена от Русия.

Беларуският външен министър Сергей Алейник изрази надежда, че когато Унгария поеме през юли ротационното председателство на Съвета на ЕС, тя ще насърчи "здравословните тенденции" в Европа.

„На хората им омръзнаха конфронтацията, натискът и ескалацията“, каза той.

САНИТАРЕН КОРДОН В ПОЛША

Правителството на Полша ще възстанови 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус, след като полски войник бе ранен с хладно оръжие от мигрант, съобщи премиерът Доналд Туск, цитиран от полската новинарска агенция ПАП и БТА.

Туск посети вчера военна база край границата заедно с министрите на вътрешните работи и на отбраната, за да демонстрира подкрепа на граничарите и войниците, охраняващи границата.

„Ще вземем решение за възстановяване на 200-метровата буферна зона по границата“, заяви полският премиер и обърна внимание, че гранични служители са препоръчали това решение на правителството.

„Заедно с вътрешния министър, министъра на отбраната и цялото правителство ще вземем това решение в началото на (следващата) седмица“, заяви Туск.

Той допълни, че полицейското присъствие в граничните райони също ще бъде засилено.

„Съгласихме се да използваме допълнителни полицейски сили, особено на места, където има групови опити за пресичане на границата“, посочи Туск.

Министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш каза, че в района ще бъдат изпратени допълнителни войници.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, Беларус

Още по темата