Медия без
политическа реклама

Ударена е телевизионната кула в Киев

При попадението на снаряда са загинали поне петима души

01 Март 2022Обновена

Високата 387 метра телевизионна кула в Киев е била ударена от артилерийски снаряд, съобщи към 17 часа агенция УНИАН. Украинската служба за извънредни ситуации съобщи, че при попадението са загинали поне петима души. Други петима са ранени. Според агенцията снарядът е поразил апаратна в рамките на комплекса. От него излиза гъст дим. В Киев има проблеми с приемането на телевизионен сигнал. В следващите часове се очаква да заработи резервен излъчвател.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба написа на "Туитър" акаунта на своето ведомство: 

"ТВ кулата в Киев, която току що бе ударена от руска ракета, е построена на територята на Бабин Яр (б.р. - там е мемориалът на жертвите на Холокоста). На 29 и 30 септември 1941 г. нацистите убиха там над 33 000 евреи. 80 години по-късно руските нацисти удариха същото място, за да унищожат украинци. Жестоко и варварско..."

А президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви: "Какъв е смисълът 80 години да казваш "никога повече", след като думите са безсилни, когато бомбите падат в Бабин Яр? Поне петима убити. Историята се повтаря".

Временно е преустановено излъчването на телевизионните програми, съобщава украинското министрество на вътрешните работи. Телевизионната кула се намира в центъра на украинската столица, но пораженията не са големи и вътрешното министрество очаква възобновяването на телевизионните излъчвания.

Преди атаката

руското министерство на отбраната предупреди,

че армията ще удари по обектите на украинската армия и 72-ри главен център на ПСО в Киев. Ще направим това „за спиране на информационните атаки срещу Русия“. Руската армия призова жителите на Киев, които живеят в близост до релейните възли, които ще бъдат ударени, да напуснат домовете си. 

Киевският кмет Кличко също предупреди гражданите да останат по домовете си. „Ние се подготвяме да защитим Киев. На входовете на града са построени укрепления. Поставени са блокади. Призовавам всички да бъдат търпеливи. Не излизайте навън, освен ако не е абсолютно необходимо. Останете в прикритие, когато сте предупредени. Всички критични инфраструктурни съоръжения са в експлоатация. От 20:00 часа, напомням, започва полицейски час", предупреди Кличко.

Ключови думи:

тв кула, Киев

Още по темата