Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турски кораб удари мина на излизане от Одеса

Щетите са малки, но застрахователи определят Черно море като зона с висок риск

06 Окт. 2023
Марин трафик
Корабът "Кафкаметлер" е продължил пътя си след оглед на щетите

Товарен кораб под турски флаг се натъкна на мина в Черно море край бреговете на Румъния. Експлозията е нанесла леки щети, екипажът е в безопасност, а корабът е продължил плаването си, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Британската компания за морска сигурност "Ембрей" (Ambrey) съобщи, че според информацията, с която разполага, корабът е ударил мина на 11 морски мили северно от румънския канал Сулина на река Дунав.

Експлозията е станала около 09:20 ч. по Гринуич (12:20 ч. българско време). Корабът е пуснал котва за кратко, за да направи оценка на щетите, съобщи компанията за морска сигурност. В 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време) корабът е възобновил плаването си, според информацията. Няма пострадали.

Това е първият инцидент с мина в Черно море от месеци, отбелязва Ройтерс. Застрахователните компании определят Черно море като зона с висок риск, а плаващите мини продължават да представляват опасност.

Инцидентът с мината се случи, след като Русия се изтегли от т. нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безопасен коридор в Черно море. Оттогава Украйна създаде собствен временен „хуманитарен коридор“ и няколко товарни кораба отплаваха от украински черноморски пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция, пише Ройтерс.

Като се позова на информация от разузнаването, британското правителство съобщи в сряда, че Русия може да използва морски мини срещу товарни кораби в Черно море, включително като ги поставя на пътищата за достъп към украински пристанища.

Компанията „Ембрей“ отбеляза, че инцидентът е станал точно в деня, в който е информирала клиентите си за възможно допълнително разполагане на морски мини от страна на руския флот с цел възпрепятстване на износа на украинско зърно.

Източник от украинското правителство потвърди инцидента, като посочи, че най-вероятно става дума за мина от Втората световна война, посочва Ройтерс.

Йорук Ъшък, ръководител на консултантската компания „Босфоръс Обзървър“ (Bosphorus Observer), заяви пред Ройтерс, че корабът се казва „Кафкаметлер“ и че е понесъл леки щети на баластния резервоар, а екипажът е в безопасност.

Ключови думи:

кораб, мина

Още по темата