Медия без
политическа реклама

Турция се хвали със свой изтребител, но купува десетки F-16 и Eurofighter

Сделките са за няколко десетки милиарди долара

02 Март 2024
Турски F-16
Турски F-16

От месеци наред Турция се хвали, че е на път да започне да произвежда собствени изтребители пето поколение, включително и безпилотен свръхзвуков изтребител, но в същото време опитва да купи десетки F-16 и Eurofighter Typhoon.

Турското министерство на отбраната е получило от САЩ проектодоговор за продажбата на F-16, съобщавa държавната телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на адмирал Зеки Актюрк, служител от министерството.  "Министерството получи проектодоговор и съответната документация по него, изпратени от САЩ, във връзка с нашето искане за закупуване на 40 нови изтребители F-16 и оборудване за модернизация в съответствие с нуждите на командването на Военновъздушните въоръжени сили на страната ни. В проекта са включени също боеприпаси, материали и оборудване за модернизация на наличните изтребители. Съответните звена, отговорни за този тип сделки, започнаха да разглеждат предложението", е заявил Актюрк пред репортер на TРT.

Турция е поискала да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да модернизират около 80 изтребители от същия вид, с които Анкара вече разполага, предава Агенция Фокус.

Окончателната цена на сделката ще стане ясна на финалния етап от сключване на сделката. 

Турция поиска преди 2 години да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да се модернизират около 80 изтребители от същия вид, с които Анкара вече разполага. Сделката е за няколко десетки милиарди долари. Ситуацията бе изненадваща, тъй като отношенията между Вашингтон и Анкара бяха обтегнати заради покупката на руски комплекси С-400. Заради това бяха наложени санкции на шефовете на военно-промишления комплекс на Турция и беше замразен проекта за производство и закупуване на F-35.

Турският свръхзвуков безпилотен изтребител "Байрактар Къзълелма" (kizilelma - червена ябълка) извърши първия си полет, съобщи в Туитър Селджук Байрактар, президент на компанията Байкар (Baykar), която разработва проекта. Фирмата произвежда и дроновете "Байрактар".

Сега става ясно, че Турция вече е изпратила и предложение до американските власти, с което отправя запитване за производство на част от компонентите, необходими за модернизация на наличните изтребители на нейна територия, посочва ТРТ. 

Адмирал Актюрк е коментирал и перспективата за закупуване на изтребители Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon). "Нашият министър (Яшар Гюлер) посети Обединеното кралство, където обмени мнения по двустранни и регионални въпроси на отбраната и сигурността. Една от темите беше въпросът за Юрофайтър. Техническите преговори с членовете на консорциума продължават. Оставаме в очакване на добри новини от Германия", е заявил служителят на министерството. 

Изтребителите Юрофайтър Тайфун се произвеждат от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo. Единствено Германияот всички страни, участнички в консорциума, все още не е дала съгласието си за сделка с Турция, припомня ТРТ Хабер. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, F-16, Eurofighter

Още по темата