Медия без
политическа реклама

Турция отзова посланика си в Израел и "отписа" Нетаняху

Ердоган втвърди максимум тона преди срещата си с Антъни Блинкън в неделя

04 Ноем. 2023
Емине и Реджеб Таип Ердоган миналата неделя по време на отбелязването на 100 години Турска република
EПА/БГНЕС архив
Емине и Реджеб Таип Ердоган миналата неделя по време на отбелязването на 100 години Турска република

Турция заяви в събота, че отзовава посланика си в Израел и прекъсва контактите с премиера Бенямин Нетаняху в знак на протест срещу кръвопролитията в Газа. Анкара обяви решенията в навечерието на обещаващото да бъде трудно посещение в Турция на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Палестинският съюзник Турция поправяше разкъсаните отношения с Израел до началото на войната Израел–Хамас" миналия месец. Но тонът й се втвърди както срещу Израел, така и срещу неговите западни поддръжници, особено спрямо САЩ, с ескалирането на боевете и големият брой жертвите сред палестински цивилни, съобщи БГНЕС. 

Турското външно министерство каза, че посланик Сакир Озкан Торунлар е бил отзован за консултации "с оглед на разгръщащата се хуманитарна трагедия в Газа, причинена от продължаващите атаки на Израел срещу цивилни и отказа на Израел да приеме прекратяване на огъня". Израелските сили обкръжиха най-големия град в Газа, докато се опитваха да смажат "Хамас" като отмъщение за нападенията на 7 октомври в Израел, при които според официални лица са убити около 1400 души – предимно цивилни – и около 240 души бяха взети за заложници. Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа казва, че около 9500 души - предимно жени и деца - са били убити оттогава при израелските удари и засилващата се наземна кампания.

Турският президент Реджеп Ердоган отделно каза пред репортери, че смята Нетаняху за лично отговорен за нарастващия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа. "Нетаняху вече не е човек, с когото можем да говорим. Ние го отписахме", цитираха турските медии думите на Ердоган.

По-рано Израел изтегли всички дипломати от Турция и други страни от региона като предпазна мярка за сигурност. Израелското външно министерство заяви миналия уикенд, че прави "преоценка" на отношенията с Анкара заради все по-разгорещената реторика на Турция спрямо войната на Израел срещу "Хамас". Ердоган добави в събота, че Турция не може да си позволи да прекъсне изцяло дипломатическите контакти между страните. „Пълното прекъсване на връзките не е възможно, особено в международната дипломация“, каза Ердоган. Той каза, че шефът на разузнавателната агенция Ибрахим Калън е начело на усилията на Турция да се опита да посредничи за прекратяване на войната. "Ибрахим Калън разговаря с израелската страна. Разбира се, той също преговаря с Палестина и "Хамас", уточни Ердоган. Но той каза, че Нетаняху носи основната отговорност за насилието и е "изгубил подкрепата на собствените си граждани". „Това, което той трябва да направи, е да направи крачка назад и да спре това“, каза Ердоган.

Турският лидер възприе много по-предпазлив тон в първите дни на войната. Израел и Турция едва миналата година се съгласиха да назначат отново посланици след десетилетие на почти замразени отношения. Те също възобновиха дискусиите за проект за газопровод, подкрепян от САЩ, който би могъл да формира основата за много по-тясно и по-трайно сътрудничество през следващите години.

Но Ердоган поведе огромен митинг в Истанбул миналия уикенд, по време на който обвини израелското правителство, че се държи като "военнопрестъпник" и се опитва да "изкорени" палестинците. Блинкън се срещна с арабски колеги в йорданската столица Аман в събота, след като посети Израел предишния ден. Но той остави Израел с празни ръце, след като призова лидерите му да направят повече, за да защитят цивилните в Ивицата Газа. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, Израел