Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп, Навални и Грета Тунберг са номинирани за Нобел за мир

Повече от 300 личности претендират за наградата

01 Март 2021
ЕПА/БГНЕС
Грета Тунберг

Повече от 300 души са номинирани за тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщи Нобеловият институт. Сред тях са двама противници - бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и активистката на климатичните протести Грета Тунберг.

Общият брой от 329 номинации не успя да счупи рекорда, поставен през 2016 г., когато имаше 376 номинации, съобщава БГНЕС. Имената на номинираните се пазят в тайна поне 50 години, но спонсорите - включително политици, бивши лауреати и университетски преподаватели - могат да изберат да направят своя избор публичен.

Наред с Тръмп и Тунберг, известните номинирани тази година включват групи в челните редици на борбата с пандемията, включително Световната здравна организация и Алиансът "Гави". Алиансът е неправителствена организация, която насред хаотичната надпревара за доставки в развития свят мисли за бедните страни, които нямат шанс да се доберат до ваксини.

"Това беше специална година, белязана от COVID-19, и би било изненадващо, ако това не беше отразено в естеството на номинациите", каза директорът на Нобеловия институт Олав Нйолстад пред Франс прес. Комитетът ще представи своя избор на 8 октомври. Миналата година носител на приза стана Световната програма за храните (WFP).

Тази година сред други известни кандидати са НПО за свобода на печата като „Репортери без граници“ (RSF) и Комитетът за защита на журналистите (CPJ). Политически активисти като Светлана Тихановская от Беларус и руснакът Алексей Навални също са в списъка.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?