Медия без
политическа реклама

Тексас е готов за конфликт с Вашингтон

25 републикански щати подкрепиха губернатор Грег Абът в бунта му срещу централната власт

26 Яну. 2024
Рио Гранде сега
Рио Гранде сега

Губернатор на Тексас Грег Абът заяви, че е готов за потенциален конфликт с федералните власти във връзка със ситуацията около премахването на загражданията по границата с Мексико, за да се предотврати притокът на нелегални мигранти.

Конфликтът между Тексас и САЩ стартира през лятото на 2023 г. и ескалира преди дни.  

През лятото на 2023 г. ръководителят на щата започна да инсталира плаваща бариера по граничната Рио Гранде. Последва разполагане на гранична ограда от режеща тел по брега. Действията на Абът по границата предизвика недоволството във Вашингтон и министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу щата Тексас и неговия губернатор Абът. Основното искане беше да се премахнат оградите под претекст, че щатът не е получил одобрението на центъра за изграждането им. 

На 22 януари 2024 г. Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на Министерството на правосъдието на САЩ, т.е. наредено бе да се премахнат всички прегради, разположени на границата. В отговор Националната гвардия на Тексас започна да ги издига още по-интензивно, а самият ръководител на щата заяви, че ще продължи да защитава границата с Мексико.

Републиканските губернатори от 25 щата подчертаха в изявление, че са напълно солидарни с Тексас в използването на всички налични методи за ограничаване на незаконната миграция. Байдън на свой ред бе обвинен, че не желае да защитава страната, а администрацията му нападна Тексас за това, че иска да осигури безопасността на собствените си граждани. 

В спора се намеси Доналд Тръмп, който не само подкрепи Тексас, но заяви на републиканците, че не трябва да сключват сделка от типа - пари за границата срещу подкрепа за Украйна. Позицията на републиканските сенатори моментално се промени - те вече не са склонни да преговарят по този въпрос. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

тексас, Рио Гранде, САЩ

Още по темата