Quantcast

Медия без
политическа реклама

Свършиха лесните визи за руснаци

Съветът на ЕС реши да не налага обща забрана, а да премахне облекчения визов режим

31 Авг. 2022Обновена
Pixabay
Германия и Франция се противопоставиха на пълната визова забрана

ЕС преустановява действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, но не въвежда цялостна визова забрана, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след заседанието днес на Съвета на ЕС по външни работи..

„Европейският съюз ще преустанови действието на споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да бъде наложена обща забрана за издаване на визи, тъй като по този въпрос няма единодушие“, заяви Сиярто във Facebook, цитиран от БГНЕС.

Унгария, заедно с няколко други държави, се е противопоставила на руската визова забрана на срещата на министрите на ЕС в Прага.

"Няколко държави издигнаха глас срещу това, включително и аз", каза той.

По думите му споразумението, което облекчава издаването на визи, се премахва след гласуване с квалифицирано мнозинство. Това означава, че е имало държави, които са били до последно срещу неговата отмяна, но процедурата не е допускала право на вето.

Източните и скандинавските страни твърдо подкрепят забраната, докато Германия и Франция предупредиха своите колеги, че тя ще бъде контрапродуктивна, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп до Запада.

НАЦИОНАЛНИ ЗАБРАНИ

Полша, Естония, Литва и Латвия възнамеряват да предприемат редица мерки за намаляване на броя на руските граждани, влизащи на територията на тези държави и в Шенгенското пространство, като забранят издаването на визи на руски граждани на национално равнище, както и преминаването на границата с визи за Европейския съюз. Това беше посочено в съвместно изявление, публикувано от външните министри на посочените държави,  и цитирано от БГНЕС.

"Прекратяването на действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия е необходима първа стъпка, но трябва драстично да ограничим броя на издаваните визи, най-вече туристическите, за да намалим потока от руски граждани към Европейския съюз и Шенгенското пространство. За тази цел търсим общ подход на равнище ЕС и поискахме от Европейската комисия да предложи подходящи визови мерки, които да бъдат приложени от Европейския съюз", се казва в изявлението. „Докато не бъдат предприети такива мерки на равнище ЕС, ние, като държави, граничещи с Русия и Беларус, ще обмислим въвеждането на временна забрана за издаване на визи или ограничения за преминаване на границите на национално равнище за руски граждани, притежаващи визи за ЕС, за да отговорим на опасенията за обществената сигурност“.

Според "Файненшъл таймс" Финландия също обмисля да ограничи приема на руснаци. В публикацията се отбелязва, че от края на февруари досега около 700 000 руски граждани, предимно туристи, са влезли в петте държави-членки на ЕС, и след като пресекат границите им, обикновено продължават да пътуват към западните държави-членки на ЕС. В същото време изброените държави изтъкнаха необходимостта от премахване на визовите ограничения за политическите опоненти на действащото руско правителство.

ЗАКАНА

Русия има какво да направи, за да отговори на визовите ограничения, наложени от Европейския съюз на гражданите на нашата страна, коментира ръководителят на Международния комитет на Съвета на федерацията Гигорий Карасин.

"В Русия никой не се терзае за визите, но се правят изводи", каза политикът в ефира на телевизионния канал "Россия 24", съобщава БГНЕС.

Според Карасин това, което всъщност се обсъжда, е "как да изолираме още повече Русия, как да улесним разцеплението в руското общество и обществено мнение".

ОСМИ ПАКЕТ САНКЦИИ

Германия е предложила в Прага на министрите на външните работи на страните от ЕС мерки, които да бъдат включени в осмия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от ДПА и БТА.

Бербок, която говори в кулоарите на срещата, не даде подробности. По всяка вероятност обаче Германия ще настоява за въвеждане на международен таван на цените на руския петрол, отбелязва ДПА.

Един от начините да бъде принудена Русия да продава петрола си на по-ниски цени на големите вносители като Индия е чрез налагането на санкции срещу застрахователните компании, предлагащи услугите си на превозвачи, които транспортират петрол на цена над фиксираното максимално равнище. Това не само ще намали цените на петрола на световния пазар, но също така ще спре осигуряването на допълнителни средства за руската военна машина от високите цени на енергоносителите.

Ключови думи:

Русия, ЕС, визи, Съвет на ЕС

Още по темата