Quantcast

Медия без
политическа реклама

Светът се стресна от "ужасяващ доклад" на ООН за климата

Промените са неизбежни и необратими, а очакваното повишаване на температурата ще е с 1,5°C около 2030 г.

09 Авг. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

Светът има само десетилетие да се раздели с изкопаемите горива, преди да е станало фатално късно. Това е квинтесенцията от публикувания днес доклад на ООН за нарастващата опасност за планетата, породена от изменението на климата.

Човешката дейност променя климата на Земята по безпрецедентни начини за хиляди или стотици хиляди години напред. Някои от промените са ''необратими'', предупредиха климатолозите, предава в. ''Гардиън'', цитирайки проучване на Международния панел по изменението на климата.

В рамките на следващите две десетилетия температурите вероятно ще се повишат с повече от 1.5°C, което ще наруши амбицията на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., причинявайки опустошения и екстремни метеорологични условия. Само бързото и драстично намаляване на парниковите газове през това десетилетие може да предотврати подобни промени в климата, но няма да върне света към по-умерените климатични модели от миналото, обобщават учените.

Това е шестият доклад на панела от 1988 г. насам. Той се подготвя в продължение на осем години, обединявайки работата на стотици експерти и предоставя пълна информация за физическата основа на изменението на климата. Според доклада човешката дейност е ''недвусмислената причина" за бързите промени в климата, включително повишаване на морското равнище, топенето на полярните ледници, топлинните вълни, наводненията и сушата.

Световните лидери заявиха, че констатациите на доклада трябва да допринесат за нови мерки от страна на световните икономики. Правителствата на 197 държави ще се срещнат този ноември в Глазгоу, Шотландия за преговорите на ООН за климата или т. нар. Cop26.

"Предизвикателството е огромно, защото включва излизане в рамките на десетилетие от цивилизация, която се основава на изкопаеми горива в продължение на няколко века", каза френският министър на околната среда Барбара Помпили.

Мнозина световни лидери определиха доклада на ООН като "ужасяващ". Стреснато реагираха и много екологични организации, както и други влиятелни лица.

Пратеникът на президента на САЩ по климата Джон Кери заяви, че докладът показва, че "климатичната криза не просто е тук, тя става все по-тежка".

Франс Тимерманс, зам.-ръководител на ЕС по въпросите на климата, смята, че "не е твърде късно да се спре вълната и да се предотвратят настъпващите климатични промени".

Британският премиер Борис Джонсън, чието правителство е домакин на решаващата среща на високо равнище по въпросите на климата през ноември, коментира, че оценката "дава отрезвяващ прочит".

Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че докладът е "солидно (но предпазливо) обобщение" на състоянието на планетата.

"Той не ни казва какво да правим. От нас зависи да сме смели и да вземем решения въз основа на научните доказателства, предоставени в тези доклади. Все още можем да избегнем най-лошите последици, но не и ако продължим както до днес, не без да третираме кризата като криза", написа тя в "Туитър".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш констатира, че днешният доклад "трябва да звучи като смъртно наказание за въглища, нефт и газ", и предупреди, че изкопаемите горива унищожават планетата.

От "Грийнпийс" пък бяха още по-крайни в своя профил в "Туитър": "Уважаема индустрия за изкопаеми горива, ще се видим в съда".

 

ПОЖАРИ В СИБИР

Димът от бушуващи горски пожари в Сибир достигна северния полюс за първи път в историята, предаде Руският институт за наблюдение, който предупреди, че пожарите в страната се разрастват.

Разрушителните горски пожари станаха често явление в Сибир през последните няколко години, което метеорологичните служители на Русия и еколозите свързват с изменението на климата и лошото финансиране на горската служба.

Руският институт за наблюдение на времето Росгидромет заяви, че ситуацията в региона, известен като Саха  (Якутия), "продължава да се влошава". Според Росгидромет близо 3,4 млн. хектара земя е изгоряла в региона, включително в райони, които са трудно достъпни и отдалечени.

В събота американската космическа агенция НАСА заяви, че на нейните сателитни снимки се вижда, че димът се намира на 3 хил.км от от Якутия и ще достигне Северния полюс, което се случва за първи път в историята. НАСА добавя, че на 6 август по-голямата част от Русия е била в дим.

Природозащитниците обвиняват властите, че позволяват на големи площи да изгарят всяка година съгласно закон, който им забранява да се намесват, ако цената на гасенето на пожари е по-голяма от причинените щети или ако те не засягат населените райони. Според руската агенция по горите тази година пожарите са опустошили над 14 милиона хектара, което е вторият най-лош пожарен сезон от началото на века.

Ръководителят на горската програма на ''Грийнпийс'' в Русия Алексей Ярошенко свързва горските пожари в Русия с последиците от изменението на климата, както и с ''влушаването на държавното управление на горите''.

Още по темата