Медия без
политическа реклама

Сърбия се похвали с две огромни златни находища

Президентът Вучич държал местоположението в тайна, за да не скочат цените до 50 пъти

24 Яну. 2023
nova.rs
През декември сръбският президент отново съобщи за открито златно находище - "в една от най-бедните части на Сърбия", и отново отказа да каже къде точно. Тогава порталът nova.rs го нарече Индиана Вучич и публикува този колаж.

Само в рамките на 4 дни Сърбия обяви откриването на нови две огромни златни находища. Днес държавната информационна агенция Танюг, цитирана от БТА, съобщи, че президентът на страната Александър Вучич е разкрил, че е намерена втора златна жила.

В новото находище имало дори повече злато от обявеното в петък (20 януари) край Жагубица, за което бе съобщено, че има големи златни резерви.

"Това е едно от първите сто най-големи златни находища в целия свят и може би е по-добро от тези в целия свят - твърди Вучич и добавя, че няма да назове района, "защото всеки би отишъл там". Президентът тайнствено заявява, че само той и още един човек знаят точното местоположение.

"Не се опитвайте да разберете, докато не започнем да си вършим работата, защото когато се разбере, цените ще скочат от 10 до 50 пъти", твърди Вучич и изразява съжаление, че Сърбия е пропуснала възможността да експлоатира литиевите си находища.

На 20 януари сръбската министърка на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович потвърди друго изявление на Вучич - за намирането първото голямо златно находище. Според прессъобщението на Джедович златото е в район с размери 500 на 250 м и на дълбочина 80 м в местността Цока Ракита край градчето Жагубица.

“Предварителните резултати от технологичните проби показват, че концентрацията на чисто злато в жилата е 93%", съобщи министърката. Според нея резервите в находището са значителни, което може да се окаже важно за икономиката на страната. 

И двете находища са открити в рамките на проекта "Тимок" от базираната в Канада фирма "Дънди Прешъс Металс".

Жагубица се намира в Източна Сърбия, на около 130 км от Видин и на 95 км от границата с България при Връшка чука. 

Още по темата