Медия без
политическа реклама

Сърбия отрича геноцида в Сребреница с билбордове из цялата страна

21 Юни 2024
Цяла Сърбия е осеяна с билбордове, на които пише "Ние не сме гонициден народ. Помним! Горда Сърбия и Сръбска"
EPA/BGNES
Цяла Сърбия е осеяна с билбордове, на които пише "Ние не сме гонициден народ. Помним! Горда Сърбия и Сръбска"

Десетки билбордове за геноцида в Сребреница са изправени в съседна Сърбия, месец след гласуването на Резолюцията от Общото събрание на ООН, предаде репортер на  БГНЕС.

"Ние не сме геноцидна нация! Помним! Горда Сърбия и Сръбска", се казва в посланието - част от мащабната сръбска кампания за отричане на престъплението, извършено преди 30 години, подета от сръбския президент Александър Вучич и президента на Република Сръбска Милорад Додик.

На 23 май Общото събрание на ООН утвърди 11 юли като "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница".

През юли 1995 г. в босненския анклав сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, извършиха най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война. Те избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Жертвите са погребани в местността Поточари.

В началото на юни Алиансът на независимите социалдемократи (АНСД) на Додик стартира кампания за промяна името на община Сребреница. По-рано, на 30 май, Додик заяви, че в Сребреница на 11 юли "никой не е загинал, никой не е бил убит, не е имало никакви операции". Република Сръбска /РС/ създаде и работна група, която да изготви споразумение за "мирно разединение" на ентитета с Федерация Босна и Херцеговина.

На 8 юни в Белград се проведе т.нар. Общосръбски събор, на който Вучич и Додик декларираха "общо бъдеще на сръбския народ".

Сръбският вицепремиер и дясна ръка на Вучич - Александър Вулин, също отрече геноцида и заплаши Балканите с ново преначертаване на границите по модела на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сребреница, Сърбия

Още по темата