Медия без
политическа реклама

Сърбия гледа как се топят приятелите ѝ в Европа

България и повечето европейски държави гласуваха за приемане на Косово в Съвета на Европа

26 Апр. 2023
В заседанията на Комитета на министрите на Съвета на Европа участват външните министри на членуващите в организацията 46 държави
Съвет на Европа
В заседанията на Комитета на министрите на Съвета на Европа участват външните министри на членуващите в организацията 46 държави

Във външната политика на Сърбия ще бъдат направени дълбоки и фундаментални промени, след като Съветът на Европа гласува за членството на Косово, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС.

Вучич изрази огорчение, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа одобри в понеделник молбата на Косово за членство и я препрати на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

"Ако някой не уважава нашата териториална цялост, защо ние да уважаваме неговата?", заяви Вучич. Той благодари на Унгария, Испания, Кипър, Румъния, Азербайджан и Грузия, че не са гласували за Косово. Унгария е признала независимостта на Косово, но се присъедини към групата, която не признава Косово за самостоятелна държава. В случая роля е изиграла засилващата се близост между унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент.

Министърът на външните работи Ивица Дачич заяви, че Сърбия ще промени отношението си към страните, които се въздържаха при гласуването. Това са Гърция, Словакия, Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина.

"Всичко това ще се отрази на нашето отношение в бъдеще. Черна гора, например, можеше да се въздържи и да прояви известно уважение към нашите проблеми. Черна гора подкрепи кандидатурата на Косово. Те ще се нуждаят от нашия глас, но вече не трябва да очакват положителен подход от наша страна'', каза Дачич.

Германия, Андора, Албания, Австрия, Белгия, Обединеното кралство, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Холандия, Исландия, Ирландия, Италия, Швеция, Швейцария, Черна гора, Северна Македония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Словения и Турция подкрепиха кандидатурата.

В понеделник Дачич определи одобрението на кандидатурата като позор. "Това решение определено хвърля сянка върху Устава на Съвета на Европа, защото за първи път се подава молба за страна, която не е държава и не е призната от ООН", заяви Дачич.

ПОГЛЕД ОТ БРЮКСЕЛ

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие доклад за напредъка на Сърбия към членство в ЕС, изготвен от докладчика за страната Владимир Билчик, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Комисията прие доклада и компромисните изменения към него с 43 гласа "за“, шест "против“ и пет "въздържали се“.

Докладът съдържа поправка, в която се изразява съжаление от все още ниското ниво на съответствие на Сърбия с външната политика на ЕС, особено в контекста на войната в Украйна, и се подчертава фактът, че Сърбия, като страна кандидатка, трябва да се придържа към принципите и политиките на ЕС.

Още по темата