Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съперникът на Ердоган се закани да изгони 10 млн. бежанци от Турция

Той втвърди тона в опита да привлече десните избиратели на втория тур на президентските избори

18 Май 2023
БГНЕС
"Ердоган, вие не защитихте границите и честта на страната", обърна се Кълъчдароглу към съперника си

Кандидатът за президент на Турция и съперник на действащия държавен глава Кемал Кълъчдароглу заяви, че ако спечели изборите и дойде на власт, ще изпрати всички бежанци у дома, съобщава турският канал НТВ.

"Ердоган, вие не защитихте границите и честта на страната. Вие доведохте повече от 10 милиона бежанци в тази страна. Веднага щом дойда на власт, ще изпратя всички бежанци у дома", каза Кълъчдароглу на пресконференция по повод втория тур на изборите, който ще се проведе на 28 май. На първия той остана след президента Реджеп Ердоган.

Кълъчдароглу обнови предизборния си екип и втвърди посланията си, за да спечели десните избиратели в Турция на втория тур на изборите. Той също така планира да се срещне със Синан Оган - крайнодесен кандидат, който събра 5,2% от гласовете, но все още обмисля кого да подкрепи на втория етап. Самият Оган заяви, че ще подкрепи само кандидат, който се справя с мигрантите и се бори с "тероризма" - ключова дума в Турция за кюрдските бойци.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието бяха възхвалявани в голяма част от мюсюлманския свят заради по-приемливата им позиция спрямо бягащите от конфликтите в страни като Сирия, припомня АФП. Петмилионното множество от бежанци и мигранти в Турция стана най-голямото в света през последното десетилетие. Споразумение от 2016 г. между Анкара и ЕС помогна да се спре мигрантската криза на континента, като позволи на опитващите се да достигнат Западна Европа да се установят в Турция. За целта Турция получи милиарди евро финансиране от Брюксел, но икономическата криза, която набра скорост с наближаването на изборите, доведе до покачване на антимигрантските настроения.

В опит да намери "златната среда", за да се справи със ситуацията, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция вече е изпратила обратно повече от половин милион сирийци. "Нямаме намерение да превръщаме Турция в лагер за бежанци и досега не сме го правили. Но сирийците са наши братя", каза Сойлу. "Не можем да ги изпратим на смърт. И не сме го правили. Ердоган не иска да бъде запомнен като лидер, който е изпратил сирийците на смърт", заяви той.

Още по темата