Медия без
политическа реклама

Стотици полети са отменени днес заради стачки в Германия и Австрия

14 Март 2024
Кадър от стачката на кабинния екипаж на "Луфтханза" от началото на седмицата. На плаката пише "Благодаря не е достатъчно".
БГНЕС/ЕПА
Кадър от стачката на кабинния екипаж на "Луфтханза" от началото на седмицата. На плаката пише "Благодаря не е достатъчно".

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия са призовани да стачкуват днес от германския синдикат "Ферди" (Verdi), заради което се очаква да бъдат отменени стотици полети, пише БТА, като цитира ДПА.

Трудовият протест цели повишаване на заплащането на служителите и осигуряване на по-добри условия на труд. Той включва аерогарите в Берлин, Хамбург, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн/Бон.

"Поради обявената стачка на 14 март няма да бъдат възможни излитания на пътнически полети на летище Берлин Бранденбург. Входящите полети също могат да бъдат засегнати от отмяна и промени в разписанието на полетите в резултат на стачката", гласи съобщение на сайта на берлинското летище.

Отново по призив на "Ферди" спират работа и служителите по сигурността на летището в Мюнхен. Очаква се стачката им да продължи до 6:00 ч. утре сутринта местно време, съобщи Ройтерс. 

В петък (15 март) ще стачкуват и служителите по сигурността на летищата в Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг и Дрезден.

Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа, отбелязва ДПА.

Очаква се стачните действия днес да доведат до отмяната на над 580 полета и да предизвикат допълнително забавяне на полетните разписания. Това ще засегне около 90 000 пътници, по данни на летищната асоциация А Де Фау (ADV).

Също днес австрийските авиолинии (Austrian Airlines) отменят около 110 от своите полети заради стачка на кабинния персонал. Превозвачът, който е подразделение на германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), е уведомил по-рано около 9000 пътници, че полетите им няма да се осъществят.

Четири полета от София до Виена са отменени.

Стачката е с искане за увеличение с 30 процента на трудовите възнаграждения на кабинния персонал на авиокомпанията. 

Вчера сутринта приключи друга транспортна стачка - в германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn). 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата