Медия без
политическа реклама

Сръбски снаряди за 800 млн. евро подпомагат украинската отбрана

23 Юни 2024
ЕПА/БГНЕС

Сърбия е продала на западни страни огромно количество снаряди, които в крайна сметка са подпомогнали отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия.

Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от Сърбия за Украйна чрез трети страни възлиза на около 800 млн. евро - сума, която президентът Александър Вучич посочи като общо взето точна.

Вучич представи ситуацията като бизнес възможност, като настоя, че няма да вземе страна във войната.

"Това е част от нашето икономическо възраждане и е важно за нас. Да, ние изнасяме нашите боеприпаси", каза той в интервю. "Не можем да изнасяме за Украйна или за Русия... но сме имали много договори с американци, испанци, чехи и други. Какво ще направят с това в крайна сметка, си е тяхна работа."

"Дори и да знам [къде завършват боеприпасите], това не е моя работа. Моята работа е да обезпечавам факта, че работим законно с нашите боеприпаси, че ги продаваме... Трябва да се грижа за моите хора и това е всичко. Това е всичко, което мога да кажа. Имаме приятели в Киев и в Москва. Това са нашите славянски братя", обясни Вучич. Запитан дали сумата от 800 млн. евро е в правилната "сума", той каза, че не за една година, а "може би за две или три години, нещо такова".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, Сърбия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?