Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спрете войната! - нови открити писма до Путин

Ние, руснаците, поданиците на Кремъл бомбардираме нашата любима Одеса, пише писателката Людмила Патрушевска

26 Февр. 2022Обновена
Минимум 2490 души в Русия са задържани от четвъртък - началото на войната, до днес заради участие в антивоенни протести.

Руски медици настояха да се прекрати войната в открито писмо до Путин. "Ние сме полагали клетва да помагаме на всички хора, независимо от националността, вероизповеданието и политическите възгледи. Но сега нашата помощ не е достатъчно. Войната ще отнеме живота на много хора, ще съсипе толкова съдби, ние няма да пожем да помогнем въпреки всички положени усилия. Когато всички пищят от болка и викат майките си, го правят на един език", пишат медиците. Те настояват всички политически въпроси да се решават по мирен път. "Човешкият живот е безценен. Да се убие човек на война става за миг, но лечението и възстановяването на пострадалите може да продължи години. И за мига на сегашната война ще плащаме дълги години в бъдещето", казват медиците. 

Над 2000 културни дейци пуснаха ново открито писмо до Путин с настояване да спре войната. "Ние, художниците, кураторите, архитектите, критиците, изкуствоведите, арт-мениджърите - представители на изкуството и културата на Руската федерация - изразяваме абсолютна солидарност с гражданите на Украйна и казваме решително "Не на войната". Настояваме веднага да спрат военните действия, войските да бъдат изведени веднага от Украйна и да започнат мирни преговори", пише в писмото.

С отделно открито писмо излязоха учените шекспироведи и специалисти по Елизабетинската епоха:  Срам ни е, че руската войска прави това, което доскоро ни се виждаше невъзможно. Срам ни е да слушаме потоците от думи за несъществуваващата "културна деградация" на Европа и Запада. Ние знам до какво води да се позоваваш единствено на "собствения път" в науката - и не само в нея. Без открито сътрудничество с другите страни руската хуманитарна наука е обречена на застой и деградация. "

Над 1000 руски учители също разпространиха открито писмо срещу войната - "В тази ситуация е срамно да се мълчи", пишат те. 

В интернет пространството се разпространява и петиция с искане да спре войната. До момента е подписана от 700 000 души, съобщава Медуза.

Минимум 2490 души са арестувани в Русия за участие в антивоенни акции от четвъртък - когато започна войната, досега, съобщава ОВД-Инфо.

 

 

Още по темата