Медия без
политическа реклама

Словения спъва Хърватия за Шенген, а други две - България и Румъния

Несигурността се засилва с наближаването на Съвета на ЕС на 8-9 декември

17 Ноем. 2022
Дойче веле

Словения постави под въпрос влизането на Хърватия в Шенгенската зона, въпреки че мнозина смятат приемането на Загреб за вече решен въпрос, писа днес базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър". България и Румъния, за които тече отделна от Хърватия дискусия, се сблъскват със съпротивата на две държави - Нидерландия и Швеция.

Миналия месец нидерландският парламент прие резолюция, с която се противопоставя на Румъния и България. В нея се казва, че корупцията и организираната престъпност в двете страни представляват заплаха за Нидерландия и Шенгенското пространство. Швеция вероятно също ще откаже по подобни причини, съобщи шведската преса.

Съветът на ЕС, представляващ държавите членки, ще се произнесе по въпроса за присъединяване към Шенгенското пространство на 8 декември. Гласуването за Хърватия вероятно ще се протече отделно от гласуването за България и Румъния, след като такава препоръка отправи вчера Европейската комисия. Всяка държава има право да наложи вето и да спре кандидатките, защото приемането в зоната става с консенсус.

Не е ясно дали изискваното единодушно решение на държавите от ЕС ще бъде спазено и за трите, особено за България и Румъния, пише изданието.

Европейската комисия настоява за присъединяването на България и Румъния към Шенген от 2011 г. насам, но без успех. Същото прави и Европейският парламент, чиято последна резолюция по въпроса бе приета миналия месец.

Словения заплашва да въведе отново проверки по вътрешните граници със съседна Хърватия, ако Загреб се присъедини към клуба на свободните от паспортни проверки държави. "Сега, след като Хърватия се присъедини към Шенген, не искаме Словения да се превърне в мигрантски лагер заради увеличаването на броя на мигрантите и бежанците", заяви в понеделник Таня Файон, министърка на външните работи на Словения.

Заплахата произтича от това, че мигрантите използват маршрута през Западните Балкани, за да влязат в ЕС. Граничната полиция на ЕС Фронтекс съобщи, че през октомври е открила 22 300 незаконни преминавания по маршрута, което е почти три пъти повече в сравнение с преди една година.

В документа от 13 страници, приет вчера от Еврокомисията, се казва, че и трите държави трябва да гарантират основните права и защитата на данните на външните граници.

В него пише също, че България е въвела "силно управление на границите, осигуряващо качествено наблюдение на  и систематични гранични проверки".

През лятото доклад на "Хюман райтс уоч" обвини България, че бие, ограбва и съблича афганистанци и други лица, търсещи убежище, и ги принуждава да се върнат обратно в Турция.

Това се случва и в Хърватия, твърди Центърът за изследване на мира, хърватска неправителствена организация за защита на правата. Според нея през първите осем месеца на 2022 г. Хърватия е извършила 2600 пъти незаконно депортиране.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата